Afbeelding
Foto: Jan Jansen

"Als je iemand blij kunt maken, hoe mooi is dat?"

Algemeen

Laarbeek - Onder de kerstbomen in de Laarbeekse gemeenschapshuizen groeiden de afgelopen week de stapels cadeautjes. Deze week worden ze uitgedeeld door de Dorpsondersteuners. Ze zijn ingezameld door ViERBINDEN met als doel veel mensen te bereiken die tijdens de kerstdagen wat extra aandacht verdienen.

"Een ander blij mee maken"
In het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk loopt een leerkracht na schooltijd even binnen om een paar pakjes onder de kerstboom te leggen. "Ik had nog een aantal dingen liggen waarvan ik dacht, daar kan ik een ander blij mee maken", vertelt ze bescheiden. "Ik zie het als leerkracht ook, kinderen die het niet zo breed hebben. Toen kwam deze actie van ViERBINDEN voorbij. Vandaar dat ik deze pakjes heb gebracht." Zelf houdt ze het rustig met kerst. "We komen samen met familie, niet heel bijzonder. Er wordt soms zo'n groot ding van gemaakt, dat hoeft van mij niet zo", verwoordt ze haar eigen gevoelens over het kerstfeest.

"Dat je er met zijn allen bent voor elkaar"
De cadeautjes zijn niet alleen bedoeld voor mensen die het financieel niet zo goed hebben. Ook mensen die bijvoorbeeld door ziekte of tegenslag een zwaar jaar achter de rug hebben komen in aanmerking voor een presentje. "We hopen mensen een warm gevoel te bezorgen. Wat is er mooier om als gemeenschap iets voor elkaar te kunnen doen, dat je er met zijn allen bent voor elkaar. Het gaat erom mensen te laten weten dat er iemand aan ze denkt", vertelde Dorpsondersteuner van Lieshout, Julia Dabekaussen, eerder over deze actie in de MooiLaarbeekKrant. Ze is verrast door het aantal pakketjes, maar vooral ook de warme reacties van iedereen die wat kwam brengen. "Er zijn vooral heel veel cadeautjes voor kinderen gebracht. We zijn nu druk aan het uitzoeken hoe we ze zo goed en eerlijk mogelijk kunnen verdelen."

"Mensen staan hier voor elkaar klaar"
In het Buurthuis in Mariahout, waar vrijwilligers op woensdagochtend druk in de weer zijn met inpakken, zijn veel pakjes ingeleverd. Ook ligt er een stapel adressen klaar van mensen die volgens de inwoners van het dorp wel zo'n cadeau verdienen. Kathy woont pas een half jaar in Mariahout, maar komt langs met een hele stapel geschenken. "Ik wil altijd iets doen voor de gemeenschap. Ik heb het goed en vind het belangrijk dat er iets gedaan wordt voor de mensen die het minder hebben. Het mooie in Mariahout is dat de mensen hier altijd voor elkaar klaar staan. Dat vind ik zelf ook heel belangrijk. Mijn motto is 'doe eens lief'. Als je iemand blij kan maken, hoe mooi is dat?"

Afbeelding