Logo mooilaarbeek.nl
Herman van de Boom    | Fotonummer: e6c2cb
Herman van de Boom (Foto: Herman van de Boom )

Herman van de Boom stopt na 42 jaar als voorzitter

Beek en Donk – Na 42 leuke, intensieve jaren stopt Herman van de Boom als voorzitter van Pauwkes Biljartclub. Zelf biljartte hij 65 jaar bij de vereniging. "En als je 42 jaar lang voorzitter bent en 65 jaar lang hebt gespeeld, heb je veel meegemaakt", aldus Herman. Zonder dat iedereen het echt in de gaten heeft, weet de aftredende voorzitter te melden dat de club zelfs al 92 jaar bestaat.

Pauwkes Biljartclub
De vereniging Pauwkes Biljartclub is gehuisvest bij Café van de Burgt. In dit thuishonk spelen de leden al 30 jaar lang hun wekelijkse wedstrijden. "Onze gastheer was eerst Jan van de Burgt. Dit is opgevolgd door Dave van de Burgt en zijn vrouw Chantal", licht Herman toe. De club bestaat uit 14 actieve leden. Dit jaar zijn er 2 nieuwe leden bijgekomen: Merijn van de Broek en Jacques Brekelmans. Herman vertelt: "Vooral Merijn heeft qua prestaties een geweldige start gemaakt. Hij werd meteen kampioen! Met de nieuwe leden zijn we heel blij. Zo blijven we toch doordraaien als klein biljartclubje." Helaas moest de club ook afscheid nemen van een lid. Dit voorjaar is hun lid Gerrit van Berlo hen ontvallen. "Gerrit was een fijne vent om bij de club te hebben."

Een stukje geschiedenis
"We bestaan als biljartclub nu 92 jaar. We hebben de gegevens nog van de oprichting. De naam was 'Zorg en Vlijt'. De club heeft 50 jaar in Café van Zutven aan de Beekse brug gezeten. Jammer is het dat gedurende deze 50 jaar weinig of niets is bijgehouden en vastgelegd. Het was zelfs zo dat de naam werd vergeten", vertelt Herman. "In 1977 is Café van Zutven gestopt en zijn we naar Café Heesakkers, bijgenaamd Pauwkes, gegaan. Vanaf die tijd heb ik een beetje het voortouw genomen. In 1989 hield ook dit café op en zijn we naar het Heuvelplein gegaan, naar Café van de Burgt." Tijdens deze verhuizing kwam de vereniging een doos tegen, waarin oude gegevens van de biljartclub zaten. Daaruit bleek dat er wel degelijk een naam was: Zorg en Vlijt. Tegenwoordig gaat dit clubje door het Beek en Donkse verenigingsleven als 'Pauwkes Biljartclub'.

Biljartcarrière
"Als een goed 20-jarige kwam ik al in Café van Zutven en Café Heesakkers, waar Pauwkes toen was gevestigd", vertelt de aftredende voorzitter. "Ik begon daar te biljarten als beginneling en nietskunner." Herman vertelt DeMooiLaarbeekKrant ook over een oud overzicht waarin hij zag dat hij toch ooit een gemiddelde van 4 had gespeeld. "Dat is niet onaardig. Jaren ben ik 2de achter Jos van Zutven geweest, maar toch ben ik ooit kampioen geweest", vertelt hij lachend. "Maar dat is al lang geleden bij de Beek en Donkse kampioenschappen in café Heinsbergen."

Voorzitter
Herman is dus al 42 jaar actief als de voorzitter van biljartclub Pauwkes. Eigenlijk wilde Herman al 2 jaar geleden stoppen met het vertegenwoordigen van de biljartclub, maar dat ging niet door. "Ik vind dat ik geen intensieve voorzitter ben geweest. Ik heb namelijk veel overgelaten aan Jos van Zutven en later aan de 2 Jossen (red. Jos van Zutven en Jos van de Velden)." Dit jaar gaat Herman vanwege gezondheidsredenen wel stoppen. Op 28 december is Jos van de Velden gekozen tot nieuwe voorzitter van de vereniging.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>