Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 914429
Foto: Janneke de Groot
Natuur

Lezing bij IVN Laarbeek over flora en fauna wijstgronden

Aarle-Rixtel - Nico Ettema van het IVN Uden verzorgt donderdag 16 januari een lezing voor het IVN Laarbeek. De titel van zijn voordracht is: 'de flora en fauna van de wijstgronden'.

Wijstgronden ontstaan doordat de doorstroming van grondwater van hoog naar laag geblokkeerd wordt. Daardoor stijgt het water op en komt als kwelwater aan de oppervlakte. Deze vorm van kwel noemen ze wijst. Overal aan de rand van de Peel doet dit verschijnsel zich voor als gevolg van de Peelrandbreuk. De Peelrandbreuk vormt de overgang tussen de hoog gelegen Peelhorst en de lager gelegen Centrale Slenk. De hoge gronden zijn dan nat en de lager gelegen gronden blijven droog. Onder andere bij Liessel en Bakel vindt men dit verschijnsel. Maar ook bij de kerk van Handel is nog steeds de bron te zien die op wonderbaarlijke manier opwelde toen met de bouw van het kapelletje werd begonnen. Ook deze bron van Handel heeft alles te maken met het wijstverschijnsel. Iets noordelijker bij de Arendnest te Boekel was bij boeren bekend, dat sommige hogere gronden zelfs in de droogste zomers nooit verdroogden. Verder zijn de wijstgronden tussen Uden en Vorstenbosch heel bekend. De specifieke samenstelling van het wijstwater zorgt daar voor een aparte en waardevolle flora en fauna.Typerend voor het in natuurlijke staat gebleven wijstlandschap is dat op korte afstand van elkaar verschillende milieus voorkomen: elzensingels, broek- en populierenbossen, moerasachtige kwelgronden, schraalgraslanden en ondiepe sloten wisselen elkaar af, iets wat zeldzaam is in Nederland.

De spreker Nico Ettema heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, o.a. het boek de Vijf Wijstreservaten. Kortom, het belooft weer een heel boeiende IVN avond te worden over een verschijnsel, dat zich in de naaste omgeving van Laarbeek voordoet. De lezing wordt traditiegetrouw gehouden in de Bimd aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel en begint om 20.00 uur. Bijgaande foto van de wijstgronden te Uden is van boswachter Janneke de Groot.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>