Vlnr: Robert Hellings, Joan Briels en Jelle de Jongh
Vlnr: Robert Hellings, Joan Briels en Jelle de Jongh Foto: Mark Barten

Kop van Aarle krijgt een gezicht

Algemeen

Aarle-Rixtel - Stel je voor: de zon schijnt en je maakt een mooie wandeling door de Kop van Aarle. Aan het kanaal onderbreek je de wandeling voor een pilsje of een lekkere kop koffie met gebak. Turend over het water geniet je van je pauze, de rust en hoe mooi de omgeving is. Een centrale plek, een Waterpoort om vandaar verder te gaan recreëren. 

Binnenkort hoef je het je niet alleen maar voor te stellen, maar kun je daadwerkelijk dat kopje koffie aan het kanaal gaan drinken. Horecaondernemer Jelle de Jongh (Stout Eten en Drinken) uit Aarle-Rixtel en ontwikkelaar Robert Hellings (Cedrus Vastgoed) uit Beek en Donk hebben serieuze plannen voor een paviljoen en de ontwikkeling van het gebied op de Kop van Aarle. 

De Kop van Aarle is het gedeelte van Aarle-Rixtel dat grofweg ligt ingesloten tussen het oude en nieuwe gedeelte van de Zuid-Willemsvaart. Het maakt onderdeel uit van het Gulden Land. Het gebied tussen Aarle-Rixtel en Helmond, waarbij beide gemeentes en Waterschap Aa en Maas samen optrekken om het gebied te herontwikkelen. Om plannen voor de Kop van Aarle verder uit te werken zocht de gemeente Koplopers. "Ondernemers die concrete invulling willen geven aan het gebied. Dat is sneller gegaan dan verwacht", licht wethouder Joan Briels toe. 

De gevonden Koplopers zijn Jelle de Jongh en Robert Hellings. Zij hebben hun plan uitgewerkt voor de komst van Paviljoen Het Gulden Goed of Het Gulden Land. "De naam, daar zijn we nog niet helemaal uit", vertelt Hellings. Over hoe de ondernemers de Kop van Aarle de komende jaren willen gaan transformeren wel. Een vlonder aan het kanaal, een binnenwatertje, een strandje, een horecagelegenheid en een wandel/fietsroute. Hellings: "We willen de Kop gebruiken als mooie hotspot voor het gebied. Een soort natuurpoort, waterpoort, om van daaruit verder te gaan recreëren in het gebied. Het gebied kan de sleutel zijn, met aandacht èn respect voor de natuur en cultuurhistorische waarde van het gebied." 

De Jongh kan niet wachten om aan de slag te gaan. "Het spreekt enorm tot de verbeelding om daar iets te kunnen en mogen doen. Het is een plan wat moet ontstaan en niet geforceerd tot stand moet komen. Wij hebben vaker acties om op bijzonder en mooie locaties mensen iets te kunnen laten beleven met een pop-up restaurant. In de zomer willen we op de Kop van Aarle een pilot gaan draaien met een kleinschalige pop-up." 

Binnen twee á drie jaar zou er dan het horecapaviljoen moeten staan. "Dit gaat in goed overleg met de omgeving", vult Hellings aan. En dan kan er daadwerkelijk, onder het genot van een hapje en een drankje genoten worden van de zonsondergang op de Kop van Aarle. Stel je voor…

Afbeelding