Afbeelding

Nieuwjaarsinloop bij KBO Lieshout

Algemeen Senioren

Lieshout - Een gezellige drukte heerst er in de grote zaal van het Lieshoutse Dorpshuis. Zo'n tachtig leden van KBO Lieshout kwamen 7 januari elkaar met een geheven glas het beste voor 2020 wensen.

Maar niet voor iedereen is er gezelligheid in deze tijd, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Ruim de helft van mensen ouder dan 75 jaar, voelt zich eenzaam. Dat betekent dat er op dit moment meer dan 700.000 eenzame ouderen in Nederland zijn. De verwachting is dat dit aantal over tien jaar boven de miljoen ligt. In zijn toespraak tot de aanwezige leden memoreert Willem Damen, voorzitter van KBO Lieshout, aan deze cijfers. Het gaat om mensen die niet meer zo makkelijk de deur uitkomen, van wie familie of vrienden overleden zijn, van wie de kinderen te ver wonen of het zelf te druk hebben. Mensen schamen zich vaak om toe te geven dat zij eenzaam zijn. "Uit een recente peiling blijkt dat maar liefst 80 procent van de Nederlandse bevolking bereid is om te helpen. Het gaat dan om een kop koffie drinken, samen iets doen of helpen met vervoer." Willem Damen noemt een aantal landelijke en lokale projecten, zoals 'Een tegen eenzaamheid' en de 'Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid'. Op het gebied van woonvoorzieningen speelt het voorkómen van eenzaamheid een steeds grotere rol. Willem: "Je ziet de opkomst van collectief of geclusterd wonen. Vergelijk het maar met de hofjes van vroeger. Het individuele wordt ingeruild voor het collectieve. Gezamenlijkheid is daarbij het kenmerk.

Uw seniorenvereniging is van plan hierover een informatiemiddag te organiseren. U hoort hier nog van." KBO Lieshout doet zelf ook veel om ouderen uit een isolement te halen. De diversiteit aan activiteiten is bijna eindeloos. Ontspanning, sport, cultuur, reizen, samen eten en excursies. Willem Damen: "Het zijn allemaal kansen om elkaar te ontmoeten. Voor sommige mensen is het moeilijk ergens alleen op af te stappen. Daarom is mijn voorstel voor het nieuwe jaar: neem eens iemand mee naar een activiteit." Willem besluit zijn toespraak met woorden van minister Hugo de Jonge: "Dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar íemands eenzaamheid oplossen, kunnen we allemaal."

Afbeelding