Icarusblauwtje (links het mannetje, rechts het vrouwtje)
Icarusblauwtje (links het mannetje, rechts het vrouwtje) Foto: Ineke Groenendaal

Leer meer over vlinders bij IVN Laarbeek

Algemeen Natuur

Aarle-Rixtel - Vlinders zijn fascinerend om te zien. De gedaantewisseling van een rups tot een kleurige vlinder blijft een wonder.Om te leren zien wat er allemaal fladdert, start IVN Laarbeek dit voorjaar een vlindercursus.

Deze cursus start begin maart en zal worden gegeven door een docent van Ecologica en wordt begeleid door docenten van IVN Laarbeek en de Vlinderstichting. De onderwerpen zijn: Verschil Dag- en Nachtvlinders; Levenswijze, plaats in het ecosysteem, waardplant- en nectarbeschikbaarheid; Verschillende levenswijzen en biotopen; Bedreigingen en beheer; Methoden van inventariseren en monitoring in de praktijk; Het gebruik van een OBSmap / iObs.

Je krijgt een herkenningskaart en tijdens de excursies leer je de verschillende soorten vlinders herkennen in het veld. De cursus bestaat uit 5 lesavonden en 2 excursies waarvan een paar lesavonden en excursie voor de zomer en een paar na de zomer worden gegeven. Dit omdat er zomervlinders zijn en najaarsvlinders. Om voldoende ervaring te krijgen in het determineren van de vlinders in de natuur zullen de cursisten tijdens en na de cursus bij het monitoren begeleiding krijgen van mensen van de vlinderwerkgroep van IVN Laarbeek.

De lessen worden gegeven in het gebouw van IVN Laarbeek aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel. De lesavonden zijn op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur, op 5 maart, 26 maart, 2 april, 11 juni, 10 september en 1 oktober. De excursies zijn op zaterdagmiddag 18 april en 4 juli van 14.00 tot 16.30 uur. De cursus kost 40 euro, te voldoen bij de eerste lesavond. Daarnaast kun je zelf of tijdens de cursus gezamenlijk de 'Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen' van Richard Lewington aanschaffen (isbn: 9789021573229; Bol.com €12,50).

Aanmelden kan via www.ivnlaarbeek.nl of mail naar: cursuswerkgroep@ivnlaarbeek.nl.

Dagpauwoog