De spreeuw, een van de vogels die ongetwijfeld geteld zal worden in Laarbeek
De spreeuw, een van de vogels die ongetwijfeld geteld zal worden in Laarbeek Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Tuinvogeltelling: tel ook mee

Algemeen Natuur

Laarbeek - De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Om mee te doen, moet je op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon tellen. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.

Uw telling geeft u op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via de website www.tuinvogeltelling.nl. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12.00 uur. U kunt een foto van uw tuin of uw tuinvogels meesturen met uw telling. In stap 2 van het telformulier kunt u uw foto uploaden. Een foto toevoegen kan alleen via de website, niet via de app Tuinvogels! 's Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen. U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.