Afbeelding

Blauwe container: wel of niet gebruiken voor oud-papier?

Algemeen Gemeente

Laarbeek - Een beter milieu begint bij jezelf. Een slogan die al jarenlang wordt gebruikt in Nederland en in de huidige klimaatproblematiek actueler is dan ooit. Voor het Laarbeekse college is duurzaamheid al jarenlang een speerpunt, net als afvalscheiding.

Niet voor niets is de frequentie van het ophalen van de grijze container (restafval) teruggebracht naar eenmaal per vier weken. Dit om het scheiden van afval nog meer te stimuleren. In Laarbeek heb je naast de grijze container ook de groene container (groente-, fruit-, en tuinafval) die twee keer per week aan de straat kan worden gezet. Ook het plastic (officieel plastic, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken) wordt om de twee weken opgehaald. Hiervoor hoef je niets te betalen.

Wat voor bewoners van Laarbeek ook gratis is, is het aan de straat zetten van oud-papier. Elke twee weken komen de afvalwagens door de straten gereden om het verzamelde oud-papier op te halen. Waar de een het in de grootste doos stopt, gebruikt de ander een plastic bak. Maar in Laarbeek is de blauwe container steeds meer in opmars. Deze wordt niet standaard verstrekt, maar is wel gewoon verkrijgbaar. Handig zou je zeggen. Net als de gewone container kan deze dan in de afvalwagen geleegd worden en als het waait of regent bij het ophalen, wordt het niet zo'n rotzooi in de straat.

Op de eerder deze maand verstrekte afvalkalender 2020 staat echter dat 'de inzamelwagen geschikt is voor het laden van los papier. Hij kan geen containers laden. Daarom graag uw oud-papier aanbieden in bundels, kartonnen dozen of een herbruikbare mand.' Terwijl ook afgelopen week nog afvalwagens gewoon de blauwe containers leegden, net als de grijze en groene containers. De gemeente weet dat blauwe containers geleegd worden, maar niet elke afvalwagen is hiervoor uitgerust, daarom staat het zo op de afvalkalender. "Het inzamelen van oud papier gebeurt met verschillende wagens in Laarbeek, waarvan niet alle wagens een containerarm hebben. Het kan dus best zijn dat in een deel van de gemeente een wagen rijdt met wel een arm (altijd, of soms, dat kan wisselen) maar we kunnen dat niet voor de hele route garanderen. Daarnaast hebben we geen eisen voor wat voor containers mensen dan mogen gebruiken, waardoor ze wellicht niet goed passend zijn voor zo'n arm", geeft een woordvoerder aan.