Afbeelding

Duurzaam Wonen Laarbeek: Onafhankelijk duurzaamheidsadvies

Algemeen

Laarbeek - Duurzaam Wonen Laarbeek is inmiddels 8 jaar actief in Laarbeek. Bij hen kunt u terecht met vragen als u met duurzaamheid aan de slag wilt. Duurzaam Wonen Laarbeek bestaat uit een groep (gepensioneerde) vrijwilligers met uitgebreide technische kennis en ervaring. Zij geven laagdrempelig en onafhankelijk advies over wat er in uw specifieke situatie zinvol, haalbaar en betaalbaar is met betrekking tot zaken als het verbeteren van woningisolatie, aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen, hybride installaties of het optimaal laten werken van uw cv-installatie.

Er wordt vaak gedacht dat het (te) duur is om energiebesparende maatregelen te treffen. Dat is een misverstand. Met een goed stappenplan zijn de kosten te spreiden en de terugverdientijd kort, terwijl u ondertussen wel fijn geniet van veel meer comfort in huis. Ze kunnen de juiste adviezen geven omdat zij, naast praktische kennis van en ervaring, ook beschikken over meetinstrumenten als energieverbruiksmeters, een warmtebeeldcamera (om te bepalen waar uw woning warmte lekt), registratieapparatuur voor binnentemperatuur en binnenklimaat (relatieve vochtigheid en CO2) en infrarood-thermometers.

Onderzoek ter plaatse
Uitgebreide algemene informatie is te vinden op www.duurzaamwonenlaarbeek.nl. Daar treft u ook de contactgegevens aan. Maar omdat elke situatie anders is, komen zij het liefst bij u thuis. Dan kunnen zij ruim de tijd nemen om samen met u ter plaatse te bekijken wat er allemaal wenselijk en mogelijk is. Hierin gingen u al ca. 400 bewoners en verenigingen in Laarbeek voor. Voor de kosten hoeft u het niet te laten: een bezoek kost slechts €5,00. Voor €10,00 kijken ze met behulp van hun geavanceerde warmtebeeldcamera, samen met u, waar zich de warmtelekken van uw huis bevinden. Daarmee wordt bijvoorbeeld inzichtelijk welke isolatiemaatregelen het meeste effect sorteren en wordt het duidelijk of een warmtepomp met of zonder extra isolatie haalbaar is.

Energieverbruiksmonitor
Wist u dat u door aanmelding bij www.mijnenergieinzicht.nl gratis eenvoudig uw elektriciteits- en gasverbruik kunt zien? Per uur, dag, week, maand of jaar. U kunt daarmee ook zien wat uw verbruik is ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Als u van plan bent om duurzaamheidmaatregelen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie, toe te gaan passen, is het een handig instrument om het rendement van dergelijke maatregelen te bepalen.

Veilig wonen
Ook als u vragen heeft omtrent veilig wonen - met name het voorkómen van ongevallen - van uzelf of uw ouders kunt u bij Duurzaam Wonen Laarbeek terecht. Zij geven gratis adviezen aan huis over eenvoudige technische hulpmiddelen en aanpassingen die de veiligheid in huis bevorderen.