Logo mooilaarbeek.nl
Gerrie en Martien van Vlerken, afgelopen december 50 jaar getrouwd, vieren nu ook het gouden jubileum van Café De Stal    | Fotonummer: bd4f2e
Gerrie en Martien van Vlerken, afgelopen december 50 jaar getrouwd, vieren nu ook het gouden jubileum van Café De Stal (Foto: Mark Barten)
Algemeen

Gouden jubileum Café-Biljart De Stal in Aarle-Rixtel

Aarle-Rixtel – Een kaartje leggen, een potje biljarten, dansen op een 'gouwe ouwe' of een borreltje drinken aan de glanzend gepoetste bar, dit kan allemaal in Café-Biljart De Stal. Vrijdag 30 januari is het precies vijftig jaar geleden dat Gerrie (75) en Martien (77) van Vlerken hun gemoedelijke dorpscafé openden. Dit heuglijke feit wordt uitgebreid gevierd in het weekend van 1 en 2 februari. In december 2019 was het echtpaar ook 50 jaar getrouwd.

Voor Gerrie en Martien, beiden geboren en getogen in Helmond, was het puur toeval dat ze in 1970 in het kasteleinsvak terecht kwamen. Martien was in die tijd onderhoudsmonteur bij Amstel. Tijdens een personeelsfeestje werd aan zijn vriendin Gerrie gevraagd of zij even mee wilde helpen met tappen. Dat ging haar zo goed af dat ze daarna ook door andere kasteleins werd gevraagd en zo tapte Gerrie in menig Helmonds café. Toen steeds meer kennissen tegen het jonge stel zeiden "ik snap niet dat jullie niet zelf een café gaan beginnen", besloot Martien om zijn papieren te gaan halen. Daarna stonden de brouwerijen in de rij en konden zij kiezen uit diverse panden.

Gerrie en Martien wilde graag een café met woonhuis. Hun oog viel op een vervallen café van Bavaria in Aarle-Rixtel. "Het was het oudste pand dat we hadden gezien met het meeste achterstallig onderhoud", vertelt Martien. "Maar het sprak ons aan en we vonden de ligging mooi." Voordat het paar het contract ondertekende moest er eerst getrouwd worden. "We hadden eigenlijk nog geen trouwplannen maar Bavaria had het liefst getrouwde stellen in hun panden zitten", legt Gerrie uit. "Daarom trouwden we op 4 december 1969. Ik zeg daarom altijd: ik ben het 'moetje' van Bavaria."

Wat voor café moest het worden? Waar was markt voor in Aarle-Rixtel? Martien en Gerrie onderzochten tijdens gezellige uitgaansavondjes het lokale horeca-aanbod en besloten om niet te gaan voor een café met zaal, die waren er immers al genoeg in het dorp, maar voor een café met discotheek. Met behulp van een aannemer werd het pand opgeknapt. Ook hier ging gedegen onderzoek aan vooraf. Samen met de aannemer werden wederom diverse cafés bezocht. Deze keer om inspiratie op te doen voor de inrichting. Martien: "Daarna hebben we met houtjes de bar uitgezet en tegen de aannemer gezegd: zo moet het worden." Gerrie verzon de naam: "Wij hadden al ideeën zoals De Herberg of De Schuur, maar ineens wist ik het: De Stal. Toen wisten we ook hoe we het café verder moesten inrichten, met hout, stallampen en hoefijzers. Het discotheekeffect werd mede gecreëerd door een oude wasmachine. Martien koppelde het wasprogramma aan een paar discolampen: "Die gingen daardoor telkens aan en uit. Dat werkte goed, alleen niet op de maat van de muziek."

"Meteen vanaf het begin was het volle bak," vertelt Gerrie. "Het was hard werken. Dat hadden we niet verwacht. Van heinde en verre kwamen onze klanten. Daar zijn nog verschillende verre 'Stalhuwelijken' uit voort gekomen. Medio jaren '80 verving Martien de discotheek door een biljart: "Wij zijn meegegroeid met onze klanten. Het publiek werd ouder en alles werd wat rustiger. Nu konden mensen wat buurten aan het buffet, wat biljarten of een kaartje leggen."

Gerrie en Martien, door de klanten vaak Ger en Mart genoemd, zijn blij dat ze vijftig jaar geleden met hun café zijn begonnen. Gerrie: "We hebben altijd veel gelachen en leuke mensen leren kennen. Ook nu staan we nog altijd met liefde en plezier achter de bar." Martien: "Het is toen een goede keuze geweest, we hadden het niet anders gewild." Het vijftigjarig jubileum willen ze dan ook graag uitgebreid vieren. Vrienden, kennissen, klanten en oud-klanten zijn daarom van harte welkom in Café-Biljart De Stal op zaterdag 1 februari vanaf 20.00 uur of zondag 2 februari vanaf 15.00 uur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>