Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: b6bd15
Foto:
Algemeen

Molen de Leest in 2019

Lieshout - Als de molenaars op De Leest zijn leggen ze de activiteiten die ze uitvoeren vast in een logboek. Dat levert dan aan het begin van een jaar leuke gegevens op over het voorgaande jaar.

Op de molen waren in 2019 drie molenaars en een leerling molenaar actief op de dinsdagmiddag en de zaterdag. De molen is in totaal op 112 dagen open geweest; als het maar enigszins waaide hebben de wieken gedraaid, goed voor een totaal van 110.965 omwentelingen. Daarmee is 2019 een jaar waarin het redelijk heeft gewaaid, maar een beroepsmolenaar had zeker een bijbaantje moeten zoeken!

Het aantal bezoekers is iets minder dan in 2017, in totaal hebben 608 mensen de molen bezocht, waaronder: 11 groepen 6 van de basisscholen uit Laarbeek hebben deelgenomen aan het project 'Zo gaat de molen', waardoor 255 kinderen kennis hebben gemaakt met de molen en hoe daar vroeger werd gewerkt. 57 bezoekers uit 14 buitenlanden, uiteenlopend van diverse Europese landen, Noord en Zuid-Amerika, Azië en Australië. 53 mensen die op de nationale molendagen in mei de weg naar de molen hebben gevonden.

Om weer goed te kunnen malen hebben ze het afgelopen jaar beide koppels stenen volledig uit elkaar gehaald en weer netjes opgebouwd, waarbij een aantal problemen zijn verholpen, zodat deze koppels nu weer prima malen. Misschien hebt u de molen nog nooit, of al lang geleden bezocht: een mooie aanleiding om in 2020 eens te komen op dinsdagmiddag of op zaterdag vanaf 10.30 uur, of op een van de nationale molendagen in het 2e weekend van mei. Als het voldoende waait kunnen ze laten zien hoe het malen van graan met een windmolen gaat.

Wat ook kan: als u interesse heeft om een keer een middag mee te lopen op de molen, omdat u wilt kijken of molenaar worden iets voor u is, dat is zeker mogelijk! Een molen is echt een bijzondere machine, waar je als hobbymolenaar veel plezierige uren aan beleeft! Wil je eens een paar uur meelopen op de molen, meld je dan van tevoren aan bij Jan Tielemans, tel. 06-51815316.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>