Afbeelding

Inloopavond Bomenvervangingsplan Laarbeek

Algemeen Gemeente

Laarbeek - U bent woensdag 12 februari van 19.30 tot 21.00 uur welkom op de inloopavond in het gemeentehuis in Beek en Donk over het bomenvervangingsplan. Op deze avond kunt u informatie, vragen, zorgen en ideeën delen over de gemeentebomen in Laarbeek. Ook hoort de gemeente graag van u op welke plekken nu geen bomen staan, maar waar ze volgens u wel zouden moeten komen. Bent u niet in de gelegenheid om naar de inloopavond te komen, dan kunt u uw mening of idee ook via één van de dorpsraden inbrengen. Doet u dat dan wel vóór 12 februari.

Bomen zijn van groot belang. Ze bepalen het groene karakter van Laarbeek en dat wil de gemeente graag zo houden. Daarnaast hebben bomen ook een belangrijke ecologische waarde: ze leggen CO2 vast en dragen bij aan een grotere biodiversiteit. Ook spelen bomen bij klimaatverandering een belangrijke rol. Ze zorgen voor schaduw, waardoor de temperatuur in een straat met bomen tot 10 graden koeler kan zijn dan in een straat zonder bomen. Bomen staan in onverharde grond, wat gunstig is bij wateroverlast. Hoe minder verhard oppervlak, hoe sneller het water weg kan.

Wel of niet vervangen?
De gemeente Laarbeek heeft duizenden bomen in eigendom. Een groot deel van deze bomen moet vroeg of laat vervangen worden. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of als de kwaliteit van een boom heel erg achteruit gaat. Ze willen hier de juiste, afgewogen keuzes in maken. Hiervoor brengen ze boomeigenschappen en groeiplaatseigenschappen in beeld. Met deze informatie kunnen ze inschatten wanneer vervanging van de boom nodig is. Zo kunnen ze op tijd geld reserveren, werkzaamheden slim combineren en aan een beter en afwisselender bomenbestand werken.

Inspraak
Bij de totstandkoming van het bomenvervangingsplan werkt de gemeente via een klankbordgroep nauw samen met de dorpsraden, de bomenwerkgroep van IVN, de heemkundekringen en stichting Laarbeeks Landschap. Daarnaast krijgen ook alle inwoners de gelegenheid om hun mening en wensen kenbaar te maken met betrekking tot bomen.