Muziekcentrum 't Anker
Muziekcentrum 't Anker

O&U zit langer in ongewisse over toekomstige huisvesting

Algemeen

Beek en Donk - Harmonie O&U zal langer in onzekerheid zitten over waar de harmonie in de toekomst zijn onderkomen zal gaan hebben. Wethouder Greet Buter maakte vorige week in de raadsvergadering bekend dat huisvesting van de harmonie in het huidige onderkomen ('t Anker) of in het Ontmoetingscentrum niet mogelijk is, binnen de door de raad gestelde kaders. In de begroting van 2019 werd rekening gehouden met een investering van 395.000 euro. Voorstellen om dit bedrag te verhogen werden in een eerder stadium niet aangenomen door de raad.

"We begrijpen goed dat er geen geld is om iets te veranderen. Om het Ontmoetingscentrum of Het Anker te verbouwen is er zoveel geld nodig, en dat is nu geen haalbare kaart. We snappen dat de politiek nu andere keuzes maakt", reageert Pierre Heesakkers, voorzitter van O&U. "We snappen het, maar vinden het wel jammer en zijn teleurgesteld. We hebben het te accepteren. We hebben de gemeente gevraagd om te helpen, maar dat gaat nu niet lukken. Het is nu aan ons om te kijken hoe we de komende jaren 't Anker gaan exploiteren."

O&U zit sinds midden jaren '90 in Het Anker. Deze hal werd toen voor een gulden van de gemeente overgenomen. Het muziekcentrum is verouderd en de harmonie heeft geen geld voor groot onderhoud. Het bestuur vroeg enkele jaren geleden de gemeente om mee te denken voor een oplossing. In maart 2018 werd er al een intentieovereenkomst getekend voor de overstap van het huidige onderkomen naar het Ontmoetingscentrum, dit moest uiterlijk in 2021 voltooid zijn.

Vorig jaar werd een beslissing over (duurzame) aanpassingen van het Ontmoetingscentrum – die nodig zijn om de harmonie daar een plek te geven – al uitgesteld. Leek verhuizing eerder de enige optie te zijn, de mogelijkheid van renovatie/verduurzaming van 't Anker kwam er vorig jaar ook bij. Temeer toen al bleek dat de kosten voor aanpassing van het Ontmoetingscentrum ver boven de begrote 400.000 euro uitkwamen. Er moest rekening gehouden worden met 600.000 tot 900.000 euro. Ook bleken de huidige gebruikers van het Ontmoetingscentrum (boksclub en budoclub) niet blij met het voorlopige ontwerp van de aanpassingen. Bij hen heerst veel chagrijn over het feit dat zij een andere (kleinere) plek krijgen als de harmonie eventueel zijn intrek in het gebouw gaat nemen. Volgens hen wijkt dit af van wat is afgesproken bij het tekenen van de intentieovereenkomst in 2018.

Nu blijkt dus dat huisvesting van de harmonie in zowel het huidige onderkomen 't Anker als in het Ontmoetingscentrum niet mogelijk is, binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders (waartoe naast de financiën (395.000 euro) ook het voorlopig ontwerp en het programma van eisen horen). Herbestemming van de locatie is dan ook nog niet aan de orde (Jan Linders heeft een verzoek gedaan om te verhuizen naar de eventuele vrijkomende plek van 't Anker).