Een deel van het landschap van de Schevelingse Loop
Een deel van het landschap van de Schevelingse Loop Foto: Piet Segeren

Wandeling IVN Laarbeek bij Schevelingse Loop

Algemeen Natuur Evenementen

Aarle-Rixtel - IVN Laarbeek houdt zondag 9 februari een bijzondere landschapswandeling. Bij deze excursie wordt het uiterste zuiden van deze mooie gemeente bezocht; de Schevelingse Loop. Zuidelijker kan niet, tenminste niet in Laarbeek. Om 10.00 begint het bij de Croyse hoeve aan de Croylaan 9 te Aarle-Rixtel. Twee gidsen met veel kennis van het gebied laten u deze fascinerende omgeving zien. De derde gids is helaas vanwege een ongeluk niet in staat om erbij te zijn.

In deze wandeling zijn eeuwenoude landschappen te zien. Veel hoogteverschil is er hier, want de Schevelingse Loop is gelegen temidden van lage natte broekgronden, en het middeleeuwse akkercomplex de Valkendijk ligt hoog . Eeuwenlang zijn de bruine enkeerdgronden van de Valkendijk opgehoogd met de beekplaggen van de beekdalen, waarin veel leem en ijzeroer zat, zoals men hier en daar nog kan zien. De akkergronden van Aarle-Rixtel waren vruchtbaarder dan de gemiddeld Brabantse akkergronden. Hier in Aarle-Rixtel werden veel minder heideplaggen en veel meer beekplaggen gebruikt. Zelfs in droge zomers hoeft op deze leemrijke akkers niet vaak te worden gesproeid, want pas na 60 cm begint het gele zand.

Tegenwoordig ligt hier de grens van Laarbeek in de laagte van de Schevelingse Loop. Vroeger heette deze beek Goorloop en liep ie de andere kant op, namelijk richting de Aa. De aanleg van het kanaal heeft de looprichting veranderd en tegenwoordig is de Schevelingse Loop een zijrivier van de Goorloop, die zijn weg naar het noorden vervolgt. De Schevelingse Loop wordt nu gevoed door kwelwater uit de omgeving. Aan de andere kant ligt Overbrug, tegenwoordig Helmond, maar tot 1968 ook Aarle-Rixtel. Verschillende hele oude wilgen en eiken sieren het landschap. Vroeger kwam het gebied wel eens onder water te staan en werd er hier geschaatst door jongeren uit de dorpskom van Aarle-Rixtel. Op de hoge gronden bevinden zich onder andere het biologisch landbouwbedrijf de Antoniushoeve, dat nu in eigendom is van Brabants Landschap, een chrysantenkwekerij en andere.

Als je een authentiek Brabants landschap wilt zien uit de tijd vóór de ruilverkaveling met mooie uitzichten en ouderwetse steilranden is het een aanrader om op deze zondagochtend mee te wandelen. De wandeling duurt ca. twee uur, zodat men om ongeveer 12.00 uur terug is bij de Croyse hoeve. Wel is het aan te raden laarzen of hoge schoenen aan te doen, want vooral in het beekdal kan het erg nat zijn.