Harry de Groof (m). Vlnr. ZOD-bestuursleden Maria Eeuwes en Anoeska Bardoel
Harry de Groof (m). Vlnr. ZOD-bestuursleden Maria Eeuwes en Anoeska Bardoel

Harry de Groof ZOD-vrijwilliger van het jaar in Mariahout

Algemeen

Mariahout - Zo'n 80 vrijwilligers van vereniging Zorg om het Dorp (ZOD) waren op 28 januari bijeen om de ZOD-vrijwilliger van het jaar te kiezen. Met grote meerderheid van stemmen werd Harry de Groof gekozen. Harry zet zich al jaren in voor Mariahout. Binnen ZOD is hij actief bij de verkeerswerkgroep, het dorpsondersteuningsteam, de Collectieve Collecteweek Mariahout en in het Dorpsservicecentrum met het up-to-date houden van de computers, het invullen van formulieren en het ZOD service-uurtje. De grootste verdienste van Harry is zijn aanhoudende inzet om verbeterd openbaar vervoer naar Mariahout te krijgen.

Openbaar vervoer in Mariahout/Laarbeek
Vele jaren zette Harry de Groof, namens ZOD, zich in tijdens het overleg met diverse instanties als dorpsraden, OV-bedrijf Hermes, gem. Laarbeek, Provincie N. Brabant en buurgemeentes. Hij stond aan de voet van Stichting Buurtbus Laarbeek (2013) en is daar tot in 2019 voorzitter van geweest. Momenteel rijden er twee buurtbussen namelijk lijn 259 en 261. Hiermee kan men naar alle dorpskernen van Laarbeek en het ziekenhuis en de Havenweg in Helmond rijden. Bovendien loopt er een route via Gerwen naar Nuenen. De stichting werkt alleen met vrijwilligers. Petje af voor Harry de Groof en petje af voor deze stichting. Zorg om het Dorp heeft de opstart van dit project gestimuleerd met de werkgroep 'met de buurtbus naar …' welke, in de schoolvakanties, inwoners van Mariahout stimuleerde om met de buurtbus op stap te gaan. Zo werd de bus in de vakanties goed gebruikt, leerden de inwoners de OV-chipkaart gebruiken en hadden ze de kans om actief te zijn tijdens de rustige periode waarin hun kinderen vaak op vakantie waren. Deze werkgroep is per 1 januari 2020 opgeheven.

Vrijwilligersavond Zorg om het Dorp
Elk jaar worden alle vrijwilligers van dorpsvereniging Zorg om het Dorp, tevens dorpsraad Mariahout, uitgenodigd voor een gezellige avond. Dit jaar hebben de aanwezigen, actief in de ruim 40 werkgroepen of als contactpersoon namens ZOD, afscheid genomen van een aantal werkgroepen; dit omdat projecten voltooid of opgehouden zijn te bestaan. Het bestuur wil daarom alle scheidende werkgroepleden bedanken die actief waren bij de herinrichting van het Oranjeplein, Centrum i.o., Centrumvisie (deze wordt in afgeslankte vorm doorgezet i.v.m. de 'nazorg'). Ook bibliotheek de Lage Beemden heeft de contacten met de vrijwilligers van ZOD verbroken en tevens namen we afscheid van het 'afscheidscomité zusters van Barmhartigheid uit Mariahout'. Deze werkgroep heeft voor een prachtige uitzwaaidag voor de zusters gezorgd, samen met vele vrijwilligers in het dorp.

Het bestuur dankt ook de overige werkgroepleden en wenst ze succes voor het komende jaar. Tijdens de vrijwilligersavond werd de film van Jan Jansen met het 'jaaroverzicht van Mariahout 2019' getoond. Deze wordt herhaald op maandag 6 april tijdens de openbare jaarvergadering in het Buurthuis.

Agenda
Op 9 maart vindt het buurtverenigingenoverleg o.l.v. ZOD plaats. Op 17 maart is de thema-avond 'Duurzaam Mariahout; wonen en leven in balans'. Het alleengaanden-diner, verzorgd door ZOD-werkgroep 'koken voor ...?' vindt plaats op 29 maart. Op 6 april is de openbare jaarvergadering van ZOD/dorpsraad Mariahout.