Afbeelding
Foto: Marleen Smits

Laatste kunstlezing seizoen KBO Beek en Donk

Algemeen Lezingen

Beek en Donk - Lucas Gassel van Helmont, een vriendelijke goedhartige man en een aangename prater, een zeer goede schilder die weinig landschappen in olie en waterverf schilderde, zo omschreef de Vlaamse kunsthistoricus Carel van Mander deze Helmonder in zijn 'schilderboek'; 'Het leeven der doorluchtige Nederlandsche en Hoogduitse (kunst)schilders'. Hij schilderende zeer goede, maar weinig landschappen. Het was een goedhartige man en een aangename prater.

Wie is deze Helmonder die volgens van Mander een beter landschapsschilder dan figuurschilder was. Heeft hij inderdaad zo weinig geschilderd of was er iets anders aan de hand ? Waarom vertrok hij uit Helmond en ging in Brussel wonen en waarom was hij een aangenaam prater ? De meeste Helmonders kennen zijn naam van de Lucas Gasselstraat of van de Lucas Gassel Galerij of van het paneel Pyramus en Thisbe wat in het Helmonds museum hangt. In het Lucas Gasseljaar, 450 jaar na het overlijden van deze schilder gaat Helmond deze grootte kunstenaarszoon in het zonnetje zetten met tal van manifestaties en een internationale tentoonstelling.

Dr. Ger Jacobs zal in de laatste kunstlezing van KBO Beek en Donk, van seizoen 2019-2020, op donderdag 13 februari zijn licht laten schijnen over deze kunstenaar aan de hand van een aantal dokumenten en diverse schilderijen die in grote musea in de wereld hangen, o.a. in Parijs, Brussel,Wenen, Mexico, Berlijn en Washington en nog in een van de vele andere musea. De inleiding van deze lezing wordt verzorgd door historicus Hans van de Laarschot, die de aanwezigen een beeld zal schetsen van 'Het Helmond' ten tijde van het leven van Lucas Gassel en Dr. Ger Jacobs zal het daarna over de kunstenaar Lucas Gassel hebben. Beide personen hebben gezamenlijk een boek geschreven over deze kunstenaar wat voor de kunstliefhebbers die de lezing bijwonen gesigneerd en wel, te koop zal zijn voor de gereduceerde prijs van € 20,00 in plaats van de normale boekhandelsprijs van €25,00.

Zorg dus dat u erbij bent op 13 februari, aanvang 14.00 uur in het ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Kosten voor leden van de seniorenvereniging KBO (uit heel Laarbeek) €6,50 en niet leden €7,50. Een kopje koffie of thee is bij de prijs inbegrepen. Nog geen lid van de seniorenvereniging? Meld u dan aan via secr.kbobd@gmail.com.