Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: a113f3
Foto: Liesbeth van Boxtel
FOTO'S Fotoseries

Koninklijke onderscheiding voor Hans van Dam

Lieshout – Het is een koude dinsdagavond op de Lieshoutse kazerne en de lokale brandweervrijwilligers houden zich zoals zo vaak bezig met oefeningen geleid door Hans van Dam. Alles lijkt op een doodgewone training, maar voor Hans wordt het meer dan dat. Het is de avond waarop hij een beloning zal ontvangen voor zijn verdiensten, en wel met een koninklijk randje.

Trouwe vrijwilliger
Hans van Dam (60) begint in 1983 bij de vrijwillige bedrijfsbrandweer van DMV in Veghel. Hij doet dit werk tot 1986 en daarna gaat hij aan de slag bij de voluntaire brandweer in Laarbeek op Post Lieshout. Deze klus heeft hij tot kortgeleden nog volmaakt. Vanwege zijn leeftijd is Hans echter gestopt met de vrijwillige brandweeropdrachten die hij meer dan 36 jaar heeft gedaan. Toch heeft hij nog steeds een functie binnen de Laarbeekse brandweer, namelijk als vrijwillige oefenleider van brandweeroefeningen. Zijn collega's omschrijven Hans als een man die altijd aan het bouwen is, iemand die alle ontwikkelingen bijhoudt, secuur werkt en afspraken altijd nakomt.

Geheime verrassing
Om 20.45 uur staan burgemeester Frank van der Meijden, familie, vrienden en overige gasten te wachten om naar Boekweit te gaan. De burgervader en Noud van Erp (bevelvoerder Post Lieshout) leiden de groep naar het terrein waar Hans samen met zijn brandweerlieden een traditionele dinsdagavondoefening aan het doen zijn. Een oefening waarbij de brandweer twee botsende auto's uit de brand moet helpen. De mannen zijn druk bezig, en ineens is daar de menigte. Zij stoppen met het demo-ongeluksgeval, maar Hans heeft nog steeds niks door. Dan neemt burgemeester Van der Meijden het woord. Hans heeft na jaren van keiharde inzet voor de brandweerdiensten een beloning ontvangen; hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een emotioneel moment, Hans wordt er stil van en de emoties zijn duidelijk zichtbaar. Zijn aanwezige vrouw, zoon en dochter zijn hartstikke trots op hun vader. De vrijwilligers ruimen samen met Hans de spullen op, niet wetende dat er nog meer te wachten staat.

Nog meer eer
Nadat alle materialen zijn opgeruimd, gaan de Lieshoutse brandweerlieden en de gasten samen naar de achterkant van de kazerne. Daar staan zowel de harmonie als het gilde te wachten. Hans kan het niet geloven, er komt nog meer dan alleen die onderscheiding. Het gilde begint met een korte toespraak, waarin wordt verteld waarom Hans de koninklijke eer verdient. De decorandus is nog steeds ondersteboven van wat er zich allemaal afspeelt. Daarna speelt de harmonie het Wilhelmus en krijgt Hans een vendelgroet van het gilde. Een groot applaus en drie koninklijke groeten volgen.

Het is koud, dus besluit de mensenmassa om de warmte op te zoeken. Bovenin de kazerne is er de mogelijkheid tot een snackje en een pilsje, om te proosten op de verdiende onderscheiding en om de bijzondere avond glansrijk af te sluiten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>