Afbeelding
Foto: Mark Barten

'Inwoners Laarbeek willen een algeheel vuurwerkverbod'

Algemeen TipLaarbeek.nl

Laarbeek – De meerderheid van de Laarbeekse inwoners (65%) wil dat de gemeente een algeheel vuurwerkverbod instelt. Dat blijkt uit de enquête van TipLaarbeek, een representatief burgerpanel. Dat het onderwerp leeft is duidelijk: bijna 700 inwoners namen deel aan het onderzoek.

De groep inwoners wil dat het verboden wordt, omdat de overlast voor mensen en dieren teruggebracht moet worden, als ook het aantal vernielingen en minder rommel op straat. Van de 65% die kiest voor een algeheel vuurwerkverbod, geeft een gedeelte aan dat siervuurwerk voor hen niet verboden hoeft te worden, met als suggestie dat het bijvoorbeeld alleen rond middernacht afgestoken zou mogen worden. De inwoners die geen vuurwerkverbod willen, willen dat omdat zij vuurwerk zien als een traditie, ze het leuk vinden om naar te kijken en ze vinden dat de gemeente beter echte overlast kan aanpakken.

'Er wordt te weinig gehandhaafd op de afsteektijden'
Waar het lijkt of veel mensen vuurwerk afsteken, valt dat toch mee. Slechts een kwart (24%) geeft aan vuurwerk afgestoken te hebben, waarvan 15% alleen siervuurwerk. In Laarbeek mogen inwoners op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk afsteken. Op het afsteken van (legaal) vuurwerk buiten de toegestane afsteektijden staat een boete van €100,00. Mocht er geen algeheel vuurwerkverbod komen, vindt 43% van de inwoners dat de afsteektijden verkort mogen worden; 37% vindt de tijden prima zoals ze nu zijn. Het gros van de inwoners (65%) vindt dat de gemeente beter moet handhaven op de afsteektijden. En dan bedoelen zij niet alleen op de dag zelf, maar juist ook in de weken voorafgaand. Slechts 12% vindt dat er wél voldoende gecontroleerd wordt.

Wat als er geen algeheel vuurwerkverbod komt?
De helft (55%) van de inwoners geeft aan afgelopen jaarwisseling overlast gehad te hebben van vuurwerk. Het merendeel licht daarin toe dat het dan niet alleen om de jaarwisseling zelf gaat, maar juist om de weken voorafgaand. Knallen 's avonds en midden in de nacht, rommel op straat en huisdieren die wekenlang bang zijn of mensen die hun hond uit moeten laten in de weken voor oud en nieuw. Als er geen algeheel vuurwerkverbod komt, zou de gemeente volgens de respondenten maatregelen kunnen nemen door meer te handhaven, een centrale vuurwerkshow te organiseren en hogere boetes uit te delen. Ook het instellen van vuurwerkvrije zones zou dan een mogelijkheid zijn. Tweederde (61%) staat hier positief tegenover.

Centrale vuurwerkshow
In meerdere gemeentes wordt gesproken over een centrale vuurwerkshow. In Laarbeek wil iets meer dan de helft (54%) dat dit ingevoerd wordt. Voor een derde (33%) van de inwoners hoeft dit niet. Van de respondenten die voor een centrale vuurwerkshow zijn, geeft de meerderheid aan dat zij dit als een goed alternatief zien voor het algehele vuurwerkverbod wat ingevoerd zou kunnen worden. De meningen zijn erover verdeeld of dit dan per kern moet of dat het één show voor heel Laarbeek moet worden.

Nieuwsgierig naar de gehele enquête? Je bekijkt de antwoorden via www.tiplaarbeek.nl. Deelnemen aan toekomstige enquêtes? Schrijf je in via de website. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding