Afbeelding
Foto: Lieke van den Eijnden

"Benenfiet Marty, hond + wond = ongezond!"

Algemeen

Beek en Donk - Ziek worden door speeksel van je trouwe viervoeter, wie had dat gedacht! Het overkwam Marty van den Elsen in oktober 2018. Na een lange revalidatieperiode, woont Marty weer thuis aan de Monseigneur Verhagenstraat in Beek en Donk. Maar wegens zijn handicap moeten er aanpassingen in huis komen, waar helaas geen budget voor is.

"Op 14 oktober 2018 werd ik door mijn vriendin Lisenka naar het ziekenhuis in Helmond gebracht. Ik had een week eerder een snee in mijn hand opgelopen en daar had onze hond Mack aan gelikt, vervolgens was het gehecht. Die dag had ik last van kortademigheid en koorts. Mijn situatie was zo ernstig dat de artsen mij meteen in coma hebben gebracht." Bij een kunstmatige coma worden de hersenen buitenwerking gesteld. De patiënt komt niet bij bewustzijn en kan niet reageren op invloeden. Door de hersenen rust te gunnen, kunnen andere lichaamsdelen hard werken om de (zware) verwondingen te herstellen.

"Het was duidelijk dat de artsen op dat moment geen weet hadden wat er met mij aan de hand kon zijn. Het ziekenhuis in Helmond kon mij niet verder helpen met mijn huidverwondingen, mijn huid begon namelijk los te laten. Vandaar dat ik overgeplaatst ben naar het Brandwondencentrum in Rotterdam. Mijn leven hing echt aan een zijden draadje."

Hondenbacterie
Gelukkig kwam er verlossend nieuws uit het ziekenhuis in Helmond. De artsen hadden gevonden wat er met Marty aan de hand was. "Ik had een bacterie genaamd Capnocytophaga Canimorsus opgelopen. In de volksmond beter bekend als de hondenbacterie." Bij zowel honden als katten is deze bacterie van nature in de bek aanwezig. Voor de dieren is het onschadelijk, terwijl het voor de mens een fatale afloop kan hebben. De patie¨nten die de infectie overleven, hebben vaak een amputatie ondergaan. Helaas bleek dat de spieren en zenuwen in zijn benen dood waren, dus werden beide benen tot op de knie geamputeerd. In december 2018 begon de revalidatie bij Blixembosch in Eindhoven en sinds maart 2019 woont Marty weer thuis.

Financie¨le hulp
"Ik was blij dat ik weer thuis was, maar door mijn handicap moeten er aanpassingen in onze woning gedaan worden. Alle dagelijkse dingen als douchen, naar de wc gaan en koken zijn een probleem. Ook kan ik niet meer naar boven en slaap sindsdien in de woonkamer. Daarnaast kan ik niet zelfstandig mijn huis in of uit. Ik voel me gevangen in ons eigen huis!" Helaas biedt de WMO weinig aanpassingen. Door zijn handicap komt hij boven een bepaald budget en zou daarom moeten verhuizen.

Maar dat willen Marty en Lisenka niet. Omdat het financieel onhaalbaar is om het geld voor een verbouwing zelf bij elkaar te krijgen, zoeken ze hulp van buitenaf. Zo heeft Facebookpagina Appeltje Eitje Laarbeek haar omslag ter beschikking gesteld. Ook vindt er 14 maart 2020 het 'Benenfiet Marty' (zoals Marty het zelf noemt) bij OJA in Aarle-Rixtel plaats. "Een avond vol rockbands, maar het staat ook in het teken van hond + wond = ongezond. Veel mensen zijn niet bekend met deze mogelijk fatale bacterie." Een bekende van Marty heeft voor deze avond een speciaal biertje gebrouwen. "Op het Benenfiet kunnen mensen deze aanschaffen. Er zijn 100 stuks beschikbaar, een echte limited edition! Daarnaast mag ik een gedeelte van de opbrengst gebruiken voor de verbouwing!" Voor meer informatie kun je naar de Facebookpagina: 'Benenfiet Marty'.

Wil jij Marty en Lisenka financieel steunen? Dat kan via het volgende IBAN nummer: NL75INGB0797912231, t.n.v. Van den Elsen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding