Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 9ee529
Foto: Liesbeth van Boxtel
FOTO'S

Betaalbare woningen in authentieke setting Klokkengieterij

Laarbeek - Stam + De Koning presenteerde vrijdag 7 februari samen met de gemeente Laarbeek en de heer en mevrouw Fritsen van de voormalige Klokkengieterij het winnende plan voor de ontwikkeling van het gebied waar voorheen de wereldberoemde Aarlese klokken werden gegoten. Dat plan omvat zo'n 30 huurwoningen en 32 tot 34 koopwoningen in een mix van rijtjes, tweekappers en vrijstaand. Het rijksmonument én de hallen zijn onderdeel van het plan en blijven behouden.

"Doodzonde als industriële hallen zouden verdwijnen"
De gemeente Laarbeek en de familie Fritsen legden de beschikbare grond bij elkaar om tot een plan van voldoende omvang te kunnen komen en schreven een wedstrijd uit voor de invulling er van. "Mijn eerste ideeën waren om alles achter het voorste gebouw dat rijksmonument is weg te halen. Afbreken die rommel", vertelt de heer Fritsen. "Maar toen Stam + De Koning het winnende plan presenteerde waren we acuut om. Ik denk dat dit plan een grote aanvulling is voor Aarle-Rixtel." Coen de Rooij, projectontwikkelaar bij Stam + De Koning vult aan: "Wij doen veel herontwikkeling. Ook op Strijp S. We dachten meteen dat het doodzonde zou zijn als de industriële hallen zouden verdwijnen. Als je hier in zo'n hal permanent kunt wonen, hoe mooi zou dat zijn."

"Spoorlijntje vormt ruggengraat van plan"
En dus ontwikkelde hij samen met zijn collega's een plan waarbij de twee hallen van de voormalige klokkengieterij worden omgebouwd tot loftwoningen met de voordeuren aan weerszijden van de centrale corridor. "De klokken reden hier over een spoorlijntje door het hele complex heen. Dat vormt de ruggengraat van het plan", legt hij uit. Rondom de hallen komen de koopwoningen. Ook komen er een aantal koopwoningen in het parkje dat is gelegen aan de Kanaaldijk. "De eerste gedachte was om op die plek appartementen te bouwen, maar door hier grondgebonden woningen te bouwen behouden we het groene karakter dat Aarle-Rixtel aan alle kanten uitstraalt. Bovendien kunnen we waardevolle bomen in het parkje behouden."

"Blij met gemengd programma aan betaalbare huur- en koopwoningen"
Het hele terrein zal een woonerf worden, waar auto's te gast zijn. Je rijdt het terrein rechts op en via een rondweg kun je er aan de linkerkant uit. "Over het optimaliseren van de verkeerssituatie wordt in overleg met de gemeente het komende half jaar verder nagedacht. Net als over de verdere ontwikkeling van het plan", stelt Coen van Rooij. Na de uitwerking van de plannen zal er een bestemmingsplan procedure opgestart moeten worden. De bouw zal dan ook niet eerder beginnen dan in 2022. Wethouder Greet Buter: "Procedures kosten tijd. Om het goed te doen heeft het die tijd ook nodig. Maar deze locatie gaat veel betekenen voor het dorp. De zoektocht naar geschikte bouwlocaties in Aarle-Rixtel was een lastige en we zijn heel blij dat we dit in gezamenlijkheid met de familie Fritsen hebben kunnen ontwikkelen. Ik ben ook heel blij dat er een goed gemengd programma aan betaalbare huur- en koopwoningen komt."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>