Jan Smits
Jan Smits Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Jan Smits vijftig jaar schilder

Algemeen Kunst en Cultuur

Beek en Donk – Kunstschilder Jan Smits schilderde in zijn leven honderden landschappen. De Strabrechtse heide tot pittoreske bergtafereeltjes. Vol vuur vertelt hij over zijn leven en hoe hij als jonge jongen al de kunst van het schilderen leerde.

Realistische schilderijen waar je zo in wil stappen
Zonlicht dat schittert tussen de bladeren, een pastelkleurige wolkenlucht op een herfstige dag of een bospaadje op een warme zomerdag. Schilderijen in de woonkamer van Jan die zijn diversiteit illustreren. Liefde voor natuur en vakmanschap spat er vanaf. "Fietsend over de Strabrechtse heide neem ik de natuur in me op en fotografeer ik", vertelt Jan. "Het mooie is dat ik de natuur op schilderijen nog beter kan weergeven. Een lelijke zendmast laat ik weg en ik vul de landschappen aan." Jan observeert natuur. Hij is graag op de Strabrechtse Heide. Elk deel van dit gebied en elke dag is anders. Bloeiende heide is prachtig, maar mooier vindt hij de diversiteit aan kleuren die buiten de bloeitijd te zien zijn.

Bijzondere jongen
Jan groeide op in Boekel. Zijn vader, die bakker was, liet hem vrij; "Jij hoeft zeker geen bakker te worden." Jan was graag in de natuur en volgde als tiener de decoratieklas in Eindhoven. Tot de jaren '80 was een realistisch landschapsschilderij aan de muur normaal. De markt hiervoor was groot. Als 17-jarige jongen kan hij bij Cees Miltenburg aan de slag. De strenge leermeester laat jongens als Jan de opbouw van schilderijen maken. Hij mag lucht en bosjes in de achtergrond schilderen. Details schildert zijn baas zelf. Militaire dienst maakt een eind aan deze carrière. Jan heeft het niet naar zijn zin als soldaat. Hij 'vlucht' regelmatig naar huis en wordt weer snel opgehaald. Gelukkig mag hij een tijdje in de korporaalsmess werken, het zorgen voor de voedselvoorziening van de soldaten past meer bij hem.

Schilderen in opdracht
Als Jan afzwaait is landschapskunst nog steeds populair. Hij leert kunsthandelaar Josef Pielken kennen die schilderijen in Duitsland verkoopt. Maandelijks komt Josef schilderijen bij Jan ophalen. In een periode 1972 tot '79 schildert Jan meer dan 774 schilderijen. Er zijn genoeg Duitse woonkamers met zijn schilderijen opgevrolijkt. Zijn techniek verbetert. Jan schildert natuur in alle details. Omdat de vraag naar realistische schilderijen stopt komt Jan via verschillende banen in de horeca als huisschilder te werken. Daar moet hij uiteindelijk mee stoppen. Kunstschilderen op niveau blijft hij altijd doen. Werk, in stock bij galerie Bonnard in Nuenen, is op aanvraag te zien. Zijn liefde voor het schilderen deelt hij sinds tien jaar met zijn creatieve vriendin Christine van de Kerkhof. Er komt een nieuwe dementie van schilderen bij. Samen delen ze bij 'Howeko' de kennis en technieken van het schilderen. Bij 'De Nieuwe Werf' begeleidt Jan mensen die schilderen. Een kunstenaar gaat nooit met pensioen, dat is een baan voor het leven.