Afbeelding

FOUTE avond blijkt verrassend goed.

Algemeen

Beek en Donk - Harmonie O&U hield zaterdag 15 februari haar eerste carnavalsconcert in muziekcentrum 't Anker. Het thema van de twee concerten is FOUT. De tweede concertavond is op vrijdag 21 februari.

Kattenpis
Een goed gevulde zaal is op zaterdagavond 15 februari in afwachting van een 'Fout' concert. Het wordt een geweldige goed lopende avond met veel acts, die wel bijna allemaal als thema 'zang met begeleiding' hebben. Het grote orkest van O&U staat deze avond onder leiding van Henk van de Weijer, die naar verluid ook getekend heeft voor de enorme hoeveelheid arrangementen, die voor dit concert moeten worden gemaakt. Om zo'n arrangement tot een goed einde te brengen, aangepast aan het kunnen van -ook de minste- muzikanten en aan het stembereik van de zangers, is voorwaar geen 'kattenpis', om het maar eens fout te zeggen! De rode draad van de avond is het Rad van Fortuin, compleet met Hans van der Togt en een alleen zijwaarts lopende Leontien. Het rad 'kiest' het thema uit, geholpen door een welwillende toeschouwer en een rad-corrigerende Hans.

Volmaakt
Thema's als Songfestival, Duits en Hollands komen voorbij. De optredens worden daarop aangepast. Iedereen zingt erg goed met een gemak en de bijbehorende allures van een wereldster. Of het nu Lenny Kuhr is, die haar Troubadour zingt of Du van Peter Maffay, alles wordt subliem vertolkt. Om iedereen met name te noemen, is teveel. Daarom volsta ik met Neeltje van Doore, die ongetwijfeld veel in de begeleiding van de zangers heeft betekend, en Saar van de Gender, een kleine jonge zangeres, die laat zien dat het met de toekomst van O&U wel snor zit! Saar is lid van het leerlingenorkest en speelt altsaxofoon. Eén gastoptreden is erg fout: KUUB begint met een lied over het beladen Coronavirus, dat in de zaal een aarzelend applaus 'ontketent'. Het daarna volgende lied met als thema 'Meer of Minder' is duidelijk ook erg fout! Een goochel-act en een perfect synchroon dansoptreden bij één van de optredens vervolmaakt het geheel.

Twijfels
Al met al een heel geslaagde avond, die op een redelijke tijd wordt afgesloten met een 'la-la-samenzang'. Het bestaansrecht van harmonie O&U in Beek en Donk wordt door deze geweldig muzikale avond weer eens onderstreept. Voorzitter Pierre Heesakkers weet alleen niet hoe lang het zal gaan duren, want de exploitatiekosten van de huidige zaal worden steeds lastiger in te schatten. Op dit moment zit alles weer in een impasse, maar het zou toch jammer zijn als door geldproblemen deze activiteiten in de toekomst niet meer kunnen plaatsvinden. "Het hoeft niet per sé in de kern van het dorp ", legt Pierre uit, "maar we moeten wel vooruit kunnen met onze muzikale activiteiten. Er wordt door adviesbureaus met grote bedragen gegoocheld, maar ik heb er mijn twijfels over, of de kosten zó hoog moeten zijn"!

Hopelijk kan harmonie O&U ook in de toekomst van een goede repetitieruimte genieten. Als je ziet, waartoe de vereniging op muzikaal gebied met erg veel jonge mensen in staat is, en ze tevens 'van de straat houdt(!)', hoeft een realistische oplossing niet zo kostbaar te zijn, als soms wordt voorgesteld.

Afbeelding
Afbeelding
koninklijke harmonie oefening en uitspanning. carnavalsconcert fo&ut in muiekcentrum 't anker