Afbeelding

PIT-actie op vier Laarbeekse locaties

Algemeen

Laarbeek - Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft dinsdag 18 februari twee woningen en twee horecagelegenheden bezocht in Beek en Donk en in Lieshout. Daarbij werden zaken geconstateerd die nader onderzoek vergen. In de beide woningen werden meerdere bewoners aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen of dat in strijd is met het bestemmingsplan. In een van de panden was de brandveiligheid niet op orde. De eigenaar heeft direct brandmelders geplaatst en daarmee de veiligheid van de bewoners vergroot.

Bij twee werknemers die aanwezig waren In een restaurant wordt nader onderzocht of hier sprake is van sociale verzekeringsfraude. Verder waren orde, netheid en hygiëne niet op orde en werd alcohol geschonken in strijd met de vergunning. Ook deze zaken worden nader onderzocht, deels in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en warenautoriteit (NVWA). Het bezoek van het PIT aan een tweede horecagelegenheid gaf inzicht in het gebruik van de ruimten. Hier had de eigenaar de zaken goed op orde. Burgemeester Frank van der Meijden over de actie: "Signalen uit de gemeenschap en eigen waarnemingen zijn de aanleiding voor dit soort bezoeken van het PIT. Het gaat ons om inzicht te krijgen in gebruik van panden en bewoners en hun omgeving te beschermen door misstanden aan te pakken."

Dit soort integrale controles zijn een structureel onderdeel van het veiligheidsbeleid. De nadruk ligt op het beschermen van de gemeenschap tegen misstanden van individuen. Bij de actie van dinsdag waren, naast de gemeente Laarbeek, ook de politie, de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost (VRBZO) betrokken. Onder de regie van het Peelland Interventie Team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Inwoners kunnen eventuele overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.