Afbeelding

Bloemrijke akkerranden in Laarbeek

Dier & Natuur Natuur

Laarbeek - Waarom akkerranden? Het aantal insecten neemt af. Waaronder soorten die zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten. Andere insecten vormen een belangrijke voedselbron voor allerlei vogels en zoogdieren. Zonder deze voedselbron kunnen deze dieren niet overleven. Er is echter ook een toename van ongewenste insecten, waaronder de processierups. Steeds vaker zorgt deze rups voor overlast door het verspreiden van haar haartjes.

Wat kunt u eraan doen?
U kunt meehelpen om de overlevingskansen van de insecten, vogels en zoogdieren in het wild te vergroten. Maar ook om de overlast van processierupsen te bestrijden. Door het verbeteren van de leefomgeving voor natuurlijke bestrijders als mezen en roofinsecten, kan de ontwikkeling van het aantal processierupsen worden teruggedrongen. Verschillende agrariërs en particulieren zijn u afgelopen jaren voorgegaan door een rand op hun bouwland of in hun tuin in te zaaien met een bloemen/graanmengsel.

Waar doet u het voor?
De rand is prachtig om te zien in de zomer en ideaal als voedingsbron voor vogels en kleine zoogdieren in de winter. Natuurlijk kunt u er zelf een mooi bloemboeket uit plukken. Daarbij zullen de vele bezoekers van het buitengebied u dankbaar zijn.

Hoe werkt het?
Alle inwoners en bedrijven van Laarbeek kunnen zelf een bloemen- en graanrand inzaaien in hun eigen tuin of rondom hun bedrijf. Bij aanmelding moet u aangeven voor hoeveel m2 u een mengsel van bloemen- en/of graanzaden wilt hebben. Na aanmelden kunt u het zaadmengsel op zaterdag 14 maart tussen 10.00 en 14.00 uur gratis komen ophalen op de locatie: Karstraat 1 te Beek en Donk.

Bent u ook geïnteresseerd in het inzaaien van een akkerrand of een overhoek of in een mengsel van zaden voor in uw tuin, meld u dan aan bij coördinator Marcel van der Heijden via emailadres: marcel.vanderheijden@hotmail.com. Aanmelden vòòr 14 maart 2020.

Tip: Vanwege het vroege voorjaar, vòòr 1 april zaaien.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Laarbeeks Landschap op de vernieuwde website: www.laarbeekslandschap.nl.