Lourdesgrot in Mariahout (1935)
Lourdesgrot in Mariahout (1935)

Filmavond ‘t Hof van Liessent: Wederopbouw van de Lourdesgrot

Activiteiten & Evenementen

Mariahout - Heemkundekring ´t Hof van Liessent heeft een unieke film over de wederopbouw van de Lourdesgrot in Mariahout in haar bezit en toont deze éénmalig in het Buurthuis Mariahout.

In 1932 werd de parochie, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes opgericht. De eerste pastoor J.R.A. van Eijndhoven liet er in 1935 een replica van de bekende Franse Grot van Massabielle zoals in Lourdes bouwen. In de jaren dertig en veertig werd Mariahout een ‘Lourdes in het klein’ genoemd, maar in de jaren daarna verslapte de belangstelling.

Bovendien bleek de grot niet bestemd tegen langdurige weersinvloeden. De constructie bleek niet stevig gebouwd, want in 1960 stortte een deel ervan in. Ondanks maatregelen stortte het resterende deel in 1996 ook in, alleen het Mariabeeld bleef onbeschadigd. Er werd al voor het instorten van het resterende deel besloten om de grot te herbouwen. Met behulp van vrijwilligers lukte het alsnog. De herbouw startte in 1998 en op 30 mei 1999 werd de bouw met een kerkelijke inzegening afgerond.

Beelden van deze wederopbouw toont de Heemkundekring op donderdag 26 maart 2020 in het Buurthuis Mariahout. De deuren zijn geopend van 19.00 uur. Om 19.30 start de inleiding en het eerste deel van de film. Met een pauze tussendoor verwachten wij rond 21.30 uur af te ronden. Natuurlijk mag iedereen na de film nog gezellig kletsen.

Deze filmavond is toegankelijk voor leden en niet-leden. Consumpties deze avond zijn voor eigen rekening.