Een leeg schap bij Jumbo in Beek en Donk. Er is een run op handzeep en desinfecterende handgel
Een leeg schap bij Jumbo in Beek en Donk. Er is een run op handzeep en desinfecterende handgel Foto: Mark Barten

Ook Laarbeek in de ban van coronavirus

Medisch & Gezondheid Coronavirus

Laarbeek - Het is hét gesprek van de dag. Ook in Laarbeek. De eerste gevallen in nabije gemeentes zijn een feit. Maken we ons druk om niks of moeten we met zijn allen voorzorgsmaatregelen treffen? DeMooiLaarbeekKrant ging met diverse partijen in gesprek om te kijken hoe er in Laarbeek gereageerd wordt op het coronavirus en welke protocollen er zijn.

Vakantie letterlijk in het water door coronavirus

Beek en Donk – “ Wat een fijne cruise door de Cariben maken wij, worden overal geweigerd omdat er een ziek bemanningslid is en het volgens de rederij be slist geen  co rona   is!  Alle autoriteiten (Jamaica, Kaaiman Eilanden en nu ook Mexico) denken daar anders over.  Wij hebben al heel veel water gezien maar verder niets! ” 

  

Het is de boodschap van het bericht dat Beek en Donkenaar Han Swarts op 27 februari deelde op Facebook. Hij is samen met zijn vrouw en zijn kinderen op vakantie naar de Caribische zee, maar is al in Jamaica, Mexico en de Kaaiman Eilanden geweigerd. Ze mogen de boot niet af omdat de autoriteiten bang zijn dat het zieke bemanningslid corona heeft. DeMooiLaarbeekKrant heeft getracht de vakantiegangers te bereiken voor commentaar, maar dat is (vooralsnog) niet gelukt.


Scholen informeren ouders met een brief

Laarbeek – De directies van de basisscholen in Laarbeek stuurden afgelopen week een brief naar de ouders en verzorgers van hun leerlingen, waarin werd aandrongen alert te zijn en kinderen met koorts hoger dan 38 graden niet naar school te sturen. Daarnaast bedrukken de scholen de adviezen van het RIVM en de GGD, de partijen die hier leidend in zijn. 

Met de brief hopen de scholen onzekerheid bij ouders weg te nemen. Zo staan de bekende voorzorgsmaatregelen zoals het handen wassen erin, maar wordt ook aangegeven dat de deurklinken en kranen, zoals altijd bij een griepepidemie, extra vaak schoongemaakt zullen worden.

 "Onze scholen kregen van beide instanties complimenten  
 over hoe we met het virus omgaan" 

Reacties directeuren
Iris Schellekens, directrice van OBS ‘t Klokhuis: “Uiteraard blijven we alert op het virus. Hoe we omgaan met mogelijke besmetting op de scholen wordt aangegeven door het RIVM, zij houden ons constant op de hoogte.” Geja Raaijmakers, directrice van Kindcentrum De Raagten, voegt daaraan toe: “Ik heb 2 maart contact gehad met zowel het RIVM als de GGD en onze scholen kregen van beide instanties complimenten over hoe we met het virus omgaan.” De directrice drukt ouders op het hart om niet naar huisartsen te bellen voor vragen. “Het RIVM heeft speciale websites en een telefoonnummer voor vragen; huisartsen hebben het al druk genoeg”, aldus Geja. Scholen sluiten is tot dusver niet aan de orde.


Gemeente volgt nauw de protocollen van het RIVM

Laarbeek – “Er is wel iets aan de hand, maar we hoeven niet te overdrijven”, stelt burgemeester Frank van der Meijden. Samen met de veiligheidsregio, GGD en het RIVM vormt de gemeente Laarbeek een operationeel team. “Hierdoor, en door de fijnmazige structuur van de Nederlandse gezondheidszorg, kunnen we snel schakelen in geval van nood.”

De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (waar de gemeente Laarbeek onder valt) volgt strikt de protocollen van het RIVM. Van der Meijden: “De nauwe samenwerking met de GGD, het RIVM en de gemeentes van de veiligheidsregio gaat ervoor zorgen dat de inwoners van Laarbeek (en heel Noord-Brabant) zo min mogelijk risico lopen.”

 "We kunnen snel schakelen in geval van nood" 

Het operationeel team heeft ook evenementen al besproken. “In het huidige stadium hoeven er nog geen evenementen afgelast te worden; we sluiten echter niet uit dat er afgelastingen plaats kunnen gaan vinden”, aldus de burgervader.


Wat - en hoe gevaarlijk - is het coronavirus?

Laarbeek – Het coronavirus wordt al wekenlang wereldwijd uitgelicht in de media. In Nederland is de hysterie na afgelopen week pas echt begonnen, toen het virus ons land binnendrong. Mondkapjes en desinfecterende middelen zijn bijna overal uitverkocht. Het aantal besmette Nederlanders loopt per dag op. Maar wat is corona nou eigenlijk? En moeten we bang zijn? 

Terechte paniek?
Het coronavirus (specifiek COVID-19 of SARS-CoV-2) is een griepvirus. De media schenken het zoveel aandacht omdat het virus zich erg snel verspreid en niemand nog weerstand op heeft gebouwd tegen het nieuwe virus. In tegenstelling tot influenza, de ‘standaard’ griep. De kans dat een Nederlander overlijdt aan het coronavirus wordt klein geacht. Anja Schreijer, hoofd besmettelijke ziektes GGD, legt in een artikel van Het Parool uit: “Het is een grove schatting, maar COVID-19 is ongeveer net zo dodelijk als een ernstige griep.” In hetzelfde tijdsbestek is wereldwijd het aantal doden van het virus lager dan het aantal doden van Influenza (de ‘gewone’ griep). Het grootste deel van de besmettingen leidt tot milde klachten. Voornamelijk ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem (door andere ziekten) zijn minder weerbaar tegen COVID-19. Onderzoek naar het virus is nog in volle gang. Eric Snijder, coronadeskundige aan het Leids Universitair Medisch Centrum, geeft aan dat ongeveer 80% van de mensen met Corona niet meer zullen ondervinden dan een griepje.

Economie en maatschappij
Het virus is vooral van invloed op de wereldeconomie. Mensen blijven thuis met griepverschijnselen waardoor de werkdruk toeneemt voor anderen. De angst voor het virus zorgt voor dalingen van beurskoersen. Er wordt minder besteld en veel productie in China ligt momenteel stil. De hoeveelheid media-aandacht leidt tot angst.

Wat te doen?
Het RIVM en de GGD geven de volgende tips: Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes (in plaats van stoffen). Deze voorzorgsmaatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Mondkapjes zijn geen goed middel om corona te voorkomen. Voor vragen over het virus kun je terecht bij het RIVM op 0800-1351.


Medisch Centrum Beek en Donk: “Bel gerust, maar kom niet zomaar langs”

Beek en Donk - Het coronavirus zorgt voor extra drukte bij het Medisch Centrum Beek en Donk. De huisartsen raden inwoners van Laarbeek aan om vooral de adviezen van het RIVM op te volgen. 

Zij stellen dat je het beste telefonisch contact op kunt nemen met je huisarts als je koorts (meer dan 38 graden) en luchtwegklachten hebt en je in contact kunt zijn geweest met het coronavirus. Ga niet fysiek naar een huisartspraktijk toe, om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Telefonisch wordt er een aantal vragen gesteld (afkomstig van het RIVM) om het risico te bepalen. Bij milde klachten kunnen mensen gewoon thuis uitzieken. Bij ernstigere klachten kan de GGD eventueel een ‘swab’ komen doen, een proces waarbij speeksel wordt afgenomen voor onderzoek.

Wie algemene vragen heeft, wordt ook verzocht niet naar de huisarts te bellen, maar naar het algemene informatienummer van het RIVM op 0800-1351, zodat de huisartsen klaar kunnen staan voor degene die acute medische zorg nodig hebben.