Afbeelding
Foto: rivm.nl

"Ik ben één van onbevestigde corona-personen die in quarantaine zit"

Medisch & Gezondheid Coronavirus

Beek en Donk - "Ik ben 1 van de niet bevestigde corona-gevallen in de gemeente Laarbeek. Sinds donderdagochtend vroeg weet ik met zekerheid dat ik afgelopen weekend met 1 bevestigde corona-patiënt in aanraking ben geweest. Daarna ging het snel", vertelt een inwoonster uit Beek en Donk aan DeMooiLaarbeekKrant. De vrouw blijft graag anoniem (naam bij de redactie bekend). 

"Nadat ik tijdens een bijeenkomst in contact ben geweest met de bevestigde corona-patiënt bleek dat er net als bij mij meerdere personen zijn met klachten, sommigen wat lichter, sommigen wat ernstiger. Ik heb donderdagochtend contact opgenomen met de huisarts. Ik had sinds woensdag al meer dan 38 graden koorts en moest hoesten. Gewoon griepsymptomen met het verschil dat ik met zekerheid in contact ben geweest met een coronapatiënt. De assistente zou overleggen en later diende ik contact op te nemen. Uiteindelijk hebben ze zelf contact opgenomen en aangegeven dat ze niets voor mij konden betekenen. Als de klachten ernstiger werden diende ik contact op te nemen, voor de rest is het advies: uitzieken. Wat mij het meest pijn deed is de reactie: of ik aan het azen was op een test!"

Onzekerheid
De inwoonster denkt dat de meeste net als zij zelf zekerheid willen hebben, maar dit niet meer zullen krijgen. "De aantallen die genoemd worden kloppen dus van geen kant. Wat daarop volgde was een heen en weer gebel, tussen GGD en RIVM. Wat zijn de richtlijnen, wat mag wel, wat mag niet, hoe zit het met de huisgenoten? Mijn huisgenoten heb ik sinds mijn klachten thuis gehouden, maar als je 24 uur klachtenvrij bent mag je weer naar buiten. Het is frustrerend dat niemand echt de richtlijnen weet. Dien ik iedereen toch voor 14 dagen thuis te laten? Mag ik na 24 uur klachtenvrij weer tussen de mensen komen? De ene instantie zegt dit, de andere dat: je voelt je ook niet geholpen of gehoord. Alleen bevestigde patiënten krijgen informatie en hulp. Hoeveel zijn er met mij die dat niet zijn?"

 "Sommigen bagatelliseren het ontzettend.
Blijf bij klachten gewoon thuis!"
 


Wat maakt het uit wie het is?
De hoogstwaarschijnlijk besmette corona-patiënte schaamt zich diep voor de reacties van haar medemens op de Facebook-pagina van DeMooiLaarbeekKrant. "Wat maakt het uit wie het is. Moet degene met naam en toenaam vermeld worden? Sommigen bagatelliseren het ontzettend. Blijf bij klachten gewoon thuis! Zorg ervoor dat er niemand verder besmet raakt! Als je bij ons al kijkt dat op 1 avond al meer dan 15 mensen zijn met klachten, zie je al hoe snel het kan gaan. Ik vraag ook om te stoppen met hamsteren... Wat heeft het nu voor zin om een jaarvoorraad wc papier in te slaan? Wij hebben nog onze normaal voorraad wc papier, stel dat het hier op is heb ik dan pech?"

Houd je vast aan de adviezen
De inwoonster gaat nu uitzieken. "Dat is het enige wat we kunnen doen nu. Daarnaast is het te hopen dat het door ons in ieder geval niet meer verder verspreid wordt! Ik hoop dat mijn klachten niet meer ernstiger worden en dat het einde in zicht is van dit virus voor wat mij betreft. Ik houd vast aan de volgende adviezen, en ik hoop dat iedereen zich daaraan houd: Heb je klachten, blijf thuis! Heb je hulp nodig vraag ernaar. Ik weet zeker dat iedereen bereid is iemand anders te helpen! Zorg ervoor dat dit virus niet verder wordt verspreid!"