Irene Vereijken
Irene Vereijken

500 km fietsen in Malawi: “Mijn grenzen verleggen én tegelijkertijd iets goeds doen!”

Algemeen

Aarle Rixtel - Over 82 dagen stapt Irene Vereijken uit Aarle Rixtel op het vliegtuig naar Malawi voor een tocht van 500 km georganiseerd door Cycle for Plan, een project van Plan International. Hiermee steunt Irene de strijd tegen kindhuwelijken en tienerzwangergschappen. Op 10 juni begint haar avontuur! 

"Ik kreeg een email van een vriendin van mij of ik haar wilde sponsoren met mijn Bed en Breakfast. Ik dacht meteen: Wauw! Ik was opzoek naar een nieuwe uitdaging en ik kreeg het idee niet meer uit mijn hoofd." Gelukkig wordt Irene door haar familie enorm gesteund. Haar kinderen waren razend enthousiast, wat er voor zorgde dat ze aanmeldde. "Ik mag me gelukkig prijzen met drie gezonde kinderen, die alle kansen krijgen om in vrijheid op te groeien, gewoon omdat ze in Nederland geboren zijn. Dit gun ik de meisjes in Malawi natuurlijk ook!"

"Het kan wel eens een 

hele emotionele reis worden"


De reis
Op 10 juni zal Irene samen met nog 15 andere deelnemers naar Lilongwe in Malawi vliegen. In zeven dagen zal ze 500 km fietsen op zandwegen en door bergen. "De fietsploeg zal ondersteund worden door inwoners. Zij rijden met vrachtwagens met alle kampeerspullen en een keuken. Zij koken voor ons en zorgen ook dat de tentenkampen opgebouwd worden." Er gaat zelfs een fietsenmaker mee, maar ook een fotograaf en een arts. Op de fiets zit een ongeluk in een klein hoekje en de tocht gaat langs inheemse dorpjes. Tijdens de fietstocht zullen ze de projecten van Plan International bezoeken, zoals scholen en voorlichtingen. Zo kunnen ze met eigen ogen zien waar het sponsorgeld heen gaat. "Het kan wel eens een hele emotionele reis worden", vertelt Irene.

Het doel
Cycle for Plan heeft voor iedere deelnemer een doel van minimaal 4000 euro. "Daarvan zal 3000 euro ten goede komen aan verschillende projecten, die wij gaan ook gaan bezoeken." Het overige bedrag van 1000 euro zal worden gebruikt om een meisje en haar dorp voor drie jaar te sponsoren. "Ik heb een foto van haar en haar moeder ontvangen. Het mooie is dat ik ze tijdens de reis ook ga ontmoeten!"

Als échte Laarbeekse doet ze daarom een beroep op de Laarbeekse inwoners en ondernemers om haar te sponsoren. Help mee om de rechten van deze meisjes te verbeteren! Een kindhuwelijk heeft levenslange consequenties. Helaas kunnen deze meisjes niet naar school en krijgen vaak te maken met huiselijk geweld. Zonder opleiding of eigen inkomen zijn ze vaak totaal afhankelijk van hun man en zijn familie.

Elke trap op het pedaal, elke kilometer, elke cent is voor een rechtvaardigere wereld waarin meisjes uit Malawi hun eigen keuzes mogen maken, hiervoor is elke inleg van harte welkom! Bezoek voor meer informatie: www.malawi.cycleforplan.nl/actie/irene-vereijken.