Afbeelding

Toneelvereniging ‘De Vriendenkring’ stelt toneelstuk uit tot volgend jaar

Activiteiten & Evenementen

Lieshout - De voorstellingen van toneelvereniging ‘De Vriendenkring’ gaan niet door. De jaarlijkse voorstelling van de klucht kan na 31 succesvolle jaren geen doorgang vinden vanwege de Corona-crisis. Onderaan staat vermeld, wat u met al gekochte kaarten kunt doen.

Warm
De voorstelling van ‘De Erfenis van tante Bella’ zou het regiedebuut zijn van Loes Gruijters. Zij is al enige tijd lid van de vereniging en is nu al gevraagd de regie op zich te nemen. Loes vertelt, dat ze geen specifieke opleiding heeft gehad voor theaterregie, maar het altijd wel leuk heeft gevonden. Tijdens haar eerste jaren volgde ze dan ook een cursus en had veel contact met haar schoonzus, die van beroep regisseuse is. “Daarnaast heb ik veel boeken gelezen over dit onderwerp”, vertelt Loes. “Veel leden van de vereniging zeiden mij, dat ze er vertrouwen in hadden, dat ik het kon”. Het komt wel eens voor dat het niet klikt met de regisseur en sommige leden, zeker als het een nieuwe regisseur betreft, maar dat is nu zeker niet het geval. Loes in het huis-aan-huis verspreide programmaboekje: “En al helemaal, als je wordt opgenomen in de warme deken van de toneelvereniging, die De Vriendenkring is”.

“De spelers waren er helemaal klaar voor”


Constructief
De voorstellingen van dit jaar komen dus allemaal te vervallen. Volgend jaar beginnen de voorstellingen van De Erfenis Van Tante Bella ergens rond half maart. Waarom zijn ze dan niet later dit jaar gepland? Dat heeft te maken met de accommodatie. Het relatief koude jaargetijde zorgt voor een prima atmosfeer voor toneelvoorstellingen. Er zijn ook een paar voorstellingen, die door veel ouderen worden bezocht. Als het wat warmer wordt, is de zaal ongeschikt, omdat dan de temperatuur op de bovenste rijen van de tribunes voor ouderen te hoog kan oplopen. De Vriendenkring zet in de loop van het jaar de puntjes op de i. Er wordt meer gedaan aan improviseren en de voorstelling wordt ‘warm gehouden’, zodat volgend voorjaar op een verantwoorde manier een aantal voorstellingen kan worden gepresenteerd. Loes is erg blij met de constructieve houding van alle betrokkenen, niet in het minste de mensen van het Dorpshuis in de persoon van locatiebeheerder Joost van Wijk.

Nieuwe leden
“De spelers waren er helemaal klaar voor”, vertelt Loes. “Al in januari wist ik, dat het zou gaan draaien als een tierelier!” Loes heeft ook het decor ontworpen. Ze heeft hiervoor ook een maquette gemaakt, zodat alles duidelijk en snel kon worden uitgevoerd. “De hele week ben ik daarmee ook nog bezig geweest in het Dorpshuis”, vertelt ze. Ook voor na deze voorstelling over Tante Bella liggen er nieuwe producties op de plank. Loes kiest dan graag voor jonge auteurs, waarvan de auteur van ‘Tante Bella’, Henk Roede uit Grootegast in Groningen, een goed voorbeeld is.

De Vriendenkring heeft nu ook voldoende tijd om nieuwe mensen met toneelspelen te laten kennismaken. De vereniging heeft altijd plaats voor nieuwe mensen, het liefste jongeren met een minimumleeftijd van 18 jaar, dit in verband met het tijdstip van de uitvoeringen.

Gekochte kaartjes De kaartjes die al gekocht zijn kunnen worden teruggebracht in het Dorpshuis in Lieshout op de volgende dagen:
woensdag 15 april tussen 19.00 en 21.00 uur
donderdag 16 april tussen 19.00 en 21.00 uur
woensdag 22 april van 13.00 en 17.00 uur