De ambulancepost (Den Bosch)
De ambulancepost (Den Bosch)

Coronavirus bezorgt verpleegkundige Roy van Melfoort extra werk

Algemeen Coronavirus

Laarbeek – Hulpdiensten zijn druk bezig om met het coronavirus besmette personen de best mogelijke behandelingen te geven. De 26-jarige Mariahoutenaar Roy van Melfoort is verpleegkundige en draait extra uren door het virus. 

Roy is ambulanceverpleegkundige in opleiding bij de RAV Brabant Midden-West-Noord, post Uden/Veghel. Door corona heeft de verpleegkundige langere werkdagen vanwege de stijgende besmettingsgevallen. Roy vertelt allereerst wat hij vindt van het coronavirus en de maatregelen van het kabinet en het RIVM. “Die maatregelen zijn radicaal, maar wel de goede. Het is namelijk enorm druk voor ons en niet de bedoeling dat er meer mensen besmet raken.”

Volle ziekenhuizen
In de regio waar Roy werkt stijgt het aantal besmettingsgevallen dagelijks. Het is dan echter niet mogelijk om in de lokale hospitalen alle patiënten op te vangen. De ambulance is daarom genoodzaakt om mensen te verplaatsen naar andere ziekenhuizen binnen of buiten de regio. Daarnaast is het personeel zo’n anderhalf uur bezig per patiënt vanwege langere aanrijtijden en het continu omkleden en schoonmaken, wat zorgt voor meer tijdsdruk binnen de regio om de ambulancezorg op tijd te verlenen. Vanaf 17 maart wordt er om die reden een extra ambulance ingezet in de regio Noord om de benodigde capaciteit te vergroten, en om Roy’s collega’s te ondersteunen.

"Die maatregelen zijn radicaal, 
maar wel de goede"


Speciale maatregelen
Voor het ambulancepersoneel geldt strikte isolatie m.b.t. het virus. Daarom dragen alle medewerkers uit voorzorg overal een muts, mondkapje, spatbril en isolatieoveral. Roy en zijn collega’s moeten zich bij elke situatie omkleden en alle niet-noodzakelijke spullen uit de ambulance halen. Volgens de ambulanceverpleegkundige in spe nemen met name het constant kledingwisselen en desinfecteren van de ambulance veel tijd in beslag, namelijk zo’n vijftien minuten per keer. “We zijn in de tijd dat we aan het schoonmaken zijn niet inzetbaar. We kunnen ervan uitgaan dat we de hele dag bezig zijn met ons werk”, vertelt Roy.

Tekorten
“Iedereen wil mondkapjes. Dat is vervelend voor onze sector en mensen die ze echt nodig hebben. Daarom zou ik willen zeggen: maak je niet zoveel zorgen en blijf daarom thuis zodat de geschikte personen mondkappen kunnen dragen.” Het blijft niet bij alleen maskertekorten. Voor brillen en isolatiejassen gelden dezelfde problemen. Het steeds vervangen van deze kledij kan namelijk niet eindeloos doorgaan. In dat geval heeft de SEH van het Elkerliek Ziekenhuis, waar Roy eveneens werkt, een aantal oplossingen bedacht: beschermende jassen die je kunt uitwassen, één mondkapje per persoon per dag en een spatbril die gemakkelijk schoon te maken is. Deze maatregelen moeten zorgen voor een recyclend effect en minder stress op de werkvloer.

Laatste oproep
Een expert over hoe lang het virus zich zal aanhouden is Roy niet. Wel weet hij dat iedereen informatie van de Rijksoverheid moet volgen. “Het is lastig te zeggen tot wanneer dit virus zich aanhoudt. Tot die tijd wil ik de mensen meegeven dat ze rustig blijven, geen 112 bellen als er geen nood aan de man is en bij vragen het speciale nummer van het Rode Kruis contacteren.”