Franca van de Kerkhof
Franca van de Kerkhof Foto: Petrie Smulders

Coda Uitvaarten: "Denken in het mogelijke"

Algemeen Coronavirus

Laarbeek - Coda Uitvaarten bestaat 15 jaar en zou een aankondiging doen in DeMooiLaarbeekKrant met een passende activiteit. Franca van de Kerkhof, het gezicht achter Coda Uitvaarten, reageert: "Zoals zoveel activiteiten, moet ook Coda Uitvaarten de activiteit annuleren. Wat we niet kunnen afzeggen, enigszins uit de weg kunnen gaan of proberen te ontlopen, is ‘doodgaan’..."

Maximaal 30 personen bij uitvaart
"Dit klinkt nu misschien wat hard of ongenuanceerd", vervolgt Franca haar verhaal. "Maar, sta er nu maar aan. Probeer maar eens een goede uitvaart te regelen nu het RIVM ook harde maatregelen heeft getroffen voor het organiseren van een uitvaartplechtigheid en condoleancebezoeken... We mogen met maximaal 30 personen bij de uitvaart aanwezig zijn. In eerste instantie was daar nog de regel dat nabestaanden alleen mochten bestaan uit de eerste graad. Hier is terecht veel kritiek op geweest en daarom hebben ze die regel dan ook weer bijgesteld tot maximaal 30 personen."

Thuisopbaring toegestaan
Ook de horeca in de diverse uitvaartlocaties mogen niet meer meedoen. Zelfs geen water, koffie of thee mogen ze schenken. Franca: "Een thuisopbaring mag gelukkig wel. Dat hebben ze ons niet af kunnen pakken. Ongeacht of de overledene het coronavirus met zich meedroeg. Wel gelden er regels voor de verzorging van de overledene."

"Per situatie inschatten"
"We mogen geen handen schudden, maar we kunnen een ander mooi gebaar naar elkaar maken. En mocht er iemand ziek zijn binnen de groep nabestaanden, dan moeten wij ons gesprek voor het regelen van de uitvaart misschien wel telefonisch doen. Dit alles zal per situatie ingeschat moeten worden", aldus Franca.

"Ik kan mij wel inzetten en meedenken om een zo positief mogelijke herinnering aan een afscheid te creëren"


Denken in mogelijkheden
"Dit alles betekent dat wij als uitvaartondernemers nog meer met de nabestaanden mee moeten denken. Niet in dingen die niet kunnen, maar vooral in de dingen die wel kunnen. Kijken naar een locatie, zowel binnen als buiten, dit kan ook thuis zijn, waar we met een beperkt gezelschap kunnen zijn, wat goed voelt. Waar een cateraar lekkere hapjes en drankjes kan bezorgen zonder bedienend personeel. Of in besloten kring afscheid nemen en op een later tijdstip, als het hele corona-gebeuren voorbij is, met zijn allen samen komen om een toost uit te brengen op het leven van de overledene."

De uitvaartonderneemster vertelt verder: "Je kunt het afscheid filmen en/of fotograferen en daar een mooi herinneringsmonument van maken. Ook het inzetten van livestreams (het op camera vastleggen van de uitvaartbijeenkomst en doorsturen via een link naar computer of telefoon) is op vrijwel iedere locatie mogelijk, zodat velen op afstand mee kunnen kijken. En zo kunnen er meer creatieve gedachten ontstaan terwijl de maatregelen ons in een houdgreep hebben."

"Kortom, de situatie met de bijkomende maatregelen veranderen, kan en mag ik niet. Ik kan mij wel inzetten en meedenken om een zo positief mogelijke herinnering aan een afscheid te creëren", besluit Franca.

Kijk op  www.coda-uitvaarten.nl  voor de maatregelen die de RIVM voor de uitvaartbranche heeft opgesteld.