Teams bezig aan Kweet Ut 2020 op vrijdag 6 maart
Teams bezig aan Kweet Ut 2020 op vrijdag 6 maart

Uitslagavond Kweet Ut uitgesteld: "afwachten, rustig blijven en hopen"

Activiteiten & Evenementen Coronavirus

Mariahout – Door het coronavirus zijn vrijwel alle evenementen afgelast. Zo ook de uitslagavond van de inmiddels 4-jarige dorpsquiz uit Lieshout en Mariahout, Kweet Ut. De avond waarop de uitslag bekend zou worden was 20 maart, maar die datum is inmiddels uit de agenda's gehaald.

Marieke Hulsen, voorzitster van Vrouwenvereniging oMase Mariahout, verzorgt samen met andere leden van de vereniging sinds 2017 de quiz. Voor elke quiz is oMase het hele jaar bezig met het bedenken van vragen en antwoorden, verdeeld over twee groepen. De ene is de ‘denktank’, bestaande uit drie personen die alle vragen maken. De andere is de ‘werkgroep’, waarin zeven mensen zorgen voor praktische ondersteuning, hulp bij opdrachten en zij bezoeken sponsoren. Marieke is als voorzitster in beide groepen actief. 

Uitslag
In het weekend van 14-15 maart is de uitslag bekend geworden. Deze is al meerdere malen door de denktank gecheckt. De resultaten staan vast, daar wordt niks meer aan gedaan. “Er is geen extra controle meer nodig, ook al hebben wij nu meer dan genoeg tijd om na te kijken. De uitslag is er, maar deze ga ik natuurlijk niet verklappen”, zegt Marieke overtuigend.

Uitslagavond
“Het hoort er gewoon bij. We willen de quiz altijd op een mooie manier afsluiten.” Als het aan Marieke ligt is Kweet Ut niks zonder de beruchte prijsuitreikingsavond. De avond met bitterballen en flessen wijn zijn immers een traditie geworden. Die versnaperingen zijn een tijdje geleden al ingekocht. Alle voorbereidingen met betrekking tot de uitslagavond waren al zo goed als gedaan.

Toch is het coronavirus niet het enige dat roet in het eten heeft gegooid. De uitslaglocatie is de afgelopen drie edities altijd in de zaal van De Pelgrim gehouden. Door de brand in de Pelgrim op eerste kerstdag, is het niet mogelijk om de huidige uitslag daar te houden. Daarom zal de einduitslag dit jaar in het Buurthuis plaatsvinden, tenminste, dat was de bedoeling. Er waren namelijk al prima afspraken gemaakt met het Buurthuis. 

Uitstel
Dit jaar hebben 24 teams meegedaan. Bij de uitslagavond zijn, gebleken uit de voorgaande jaren, niet alle teamleden aanwezig. Toch zou de prijsuitreiking kunnen rekenen op meer dan tweehonderd aanwezigen. De maatregelen omtrent het virus wijzen erop dat een evenement met deze aantallen dan absoluut niet door kan gaan. “Begrijpelijk, maar zeker jammer dat het niet doorgaat”, zegt Marieke. Ze spreekt namens oMase en snapt dat dit risico vermeden moet worden. “Ik kan niet met zekerheid zeggen of de avond voorlopig uitgesteld wordt of definitief niet doorgaat. Er zijn vooralsnog geen alternatieven bedacht. Een livestream? Daar heb ik geen verstand van”, lacht Marieke. De enige dingen die de organisatie en alle deelnemers voorlopig kunnen doen: "afwachten, rustig blijven en hopen dat het doorgaat", aldus de quizmaster.