Afbeelding

Inwoners van Laarbeek nuchter onder coronavirus

Medisch & Gezondheid Coronavirus

Deze TipLaarbeek is anderhalve week geleden uitgezet. Door de snelle veranderingen in de situatie rondom het virus kunnen antwoorden afwijken van de huidige realiteit. 

Laarbeek – De inwoners van Laarbeek blijven nuchter onder het coronavirus. Meer dan de helft (56%) van de in dit geval 522 respondenten van TipLaarbeek over het coronavirus maakt zich weinig zorgen. 69% geeft aan niet van plan te zijn te gaan hamsteren. 

Het coronavirus
Het grootste deel van de respondenten geeft aan dat ze zich maar een klein beetje zorgen maken. 30% geeft aan zich wel veel zorgen te maken, met als meest voorkomende reden dat diegene tot de risicogroep behoort. 13% maakt zich totaal geen zorgen: “Het is maar een griepvirus.”

Maatregelen
Maar 8% van de respondenten nemen geen maatregelen. Ruim 80% wast zijn of haar handen regelmatig met zeep. Ook geven veel inwoners aan dat ze aan de binnenkant van hun elleboog niezen en dat ze papieren zakdoekjes gebruiken. Mondkapjes worden particulier niet tot nauwelijks als maatregel gebruikt. 86% geeft dan ook aan om geen mondkapjes aan te gaan schaffen.

Persoonlijke hygiëne
De inwoners van Laarbeek waren al voor de opkomst van het virus bezig met hygiëne. Sommigen geven aan nu nóg meer aandacht te besteden aan eigen hygiëne: “Ben altijd al bewust bezig met de hygiëne, maar nu nog wat extra.”

Thuis werken en hamsteren
Van degenen die de mogelijkheid hebben thuis te werken geeft de meerderheid aan dit ook te doen. 36% kan diens werkzaamheden niet thuis uitvoeren. Laarbeek is niet van plan te gaan hamsteren, 69% is het totaal niet van plan, 24% heeft al voldoende in huis en 5% geeft aan iets meer te gaan kopen. Een aantal respondenten promoot het online bestellen van boodschappen. “Boodschappen online bestellen en thuisbezorgen is dan een goede optie.”

Informatie
Er is voldoende informatie beschikbaar over de maatregelen en klachten. 88% vindt dat hij of voldoende geïnformeerd is over de maatregelen ter voorkoming van besmetting met het coronavirus. 78% vindt dat voldoende informatie over de klachten die het virus met zich mee draagt beschikbaar is.

Vakanties en evenementen
Vakanties gaan vooral door, indien mogelijk. Dat geeft 38% van de respondenten aan. 42% gaat tot nu toe niet op vakantie en is waarschijnlijk niet van plan om op vakantie te gaan. De inwoners zijn wel voor de afgelasting van grote evenementen (festivals en concerten). Sommigen zeggen zelfs: ‘het had veel eerder moeten gebeuren’. Eén iemand gaat nog een stapje verder: Zeer goed dat evenementen afgelast worden, ook zou Brabant op slot moeten om de maatregel echt effectief te laten zijn.”

Hart onder de riem voor de gemeente
27% van de respondenten vult in dat de gemeente genoeg doet aan het remmen van de verspreiding van het coronavirus. 47% weet niet wat de gemeente verder nog zou moeten bijdragen aan het tegengaan. 25% doet suggesties, waarvan een aantal al geïmplementeerd zijn in het beleid op de dag van schrijven.

TipLaarbeek
Inwoners die willen deelnemen aan toekomstige enquêtes kunnen zich inschrijven via www.tiplaarbeek.nl.


Afbeelding