De schrijfgroep. Vlnr. Henk van der Zanden, Jeanne Franke-Cooijmans, Joop van Kesteren-Roelands, Astrid Kweens, Diny Verhoeven-Brouwers, Nelly de Groot-Cooijmans, Annegeert Steenbakkers-Verhoeven en Teun van Hoof
De schrijfgroep. Vlnr. Henk van der Zanden, Jeanne Franke-Cooijmans, Joop van Kesteren-Roelands, Astrid Kweens, Diny Verhoeven-Brouwers, Nelly de Groot-Cooijmans, Annegeert Steenbakkers-Verhoeven en Teun van Hoof

LIMO bestaat 50 jaar! ‘Boekje: ‘Op de koop toe, 50 jaar ondernemen in Lieshout en Mariahout’

Zakelijk

Lieshout - LIMO Laarbeek viert dit jaar haar 50 jarig bestaan! Ter ere van dit jubileum heeft Heemkundekring ‘t Hof van Liessent in samenwerking met de schrijversgroep van KBO Lieshout het boekje ‘Op de koop toe, 50 jaar ondernemen in Lieshout en Mariahout’ geschreven.

"Het is de LIMO die 50 jaar bestaat, maar in de archieven van de Heemkundekring ‘t Hof van Liessent zijn documenten opgeslagen van de oprichting van een winkeliersvereniging in 1920. Maar liefst 100 jaar geleden. Een dubbel jubileum", vertelt Nelly de Groot-Cooijmans, lid van zowel de Heemkundekring als de schrijversgroep. Na het succes van het boekje over 300 jaar Bavaria kwam voorzitter Louis Doomernik met de vraag of de schrijversgroep met 50 jaar LIMO ook niet een boekje wilden schrijven met interviews met winkeliers en ondernemers.

LIMO 50 jaar
LIMO is een ondernemingsvereniging om te netwerken, kennis te delen en workshops bij te wonen. Voorbeelden daarvan zijn bedrijfsbezoeken bij collega-ondernemers, ervaringen uitwisselen tijdens vergadering/borrel of collectief inkopen. Zoals bekend werd in 1920 een winkeliersvereniging opgericht, maar pas in 1970 ontstond LIMO. Niet alleen winkelbedrijven, maar ook het MKB en de ZPP’ers worden verenigt. Een leuk weetje: toen LIMO werd opgericht, werd er een wedstrijd uitgeschreven voor het bedenken van een naam. Die wedstrijd werd gewonnen door Jan van Berlo (Drogist) die de naam LIMO bedacht!

"Wij houden van nostalgische verhalen"

Op de koop toe
De dames en heren van de schrijfgroep hebben leden van de LIMO geïnterviewd over hun werkzame leven als winkelier en/of ondernemer. "Wij, als schrijversgroep, houden van nostalgische verhalen. Een gedeelte van de interviews zijn daarom gehouden met winkeliers en ondernemers van vroeger." Verhalen over bijvoorbeeld Slijterij Jan de Groot, Frans Verkuijlen (de groenteboer) of wapenhandel Merkelbach. "Oude herinneringen werden opgehaald tijdens de interviews en het was een genot om uit te werken én vast te leggen voor het nageslacht! De kaft werd ontworpen door Marion de Groot, dochter van Nelly. Het boekje telt 76 pagina’s en zal verkocht gaan worden voor €6,00 per stuk, o.a. bij Jumbo Lieshout en Mariahout, Topslijterij John van Kaathoven (Beek en Donk), DA Drogisterij Lieshout, Twee-en-20 op het Oranjeplein in Mariahout.

LIMO-dag afgelast!

Door de verspreiding van het coronavirus en de maatregelen van het kabinet en RIVM, is ook de LIMO-dag afgelast. De LIMO-dag bestond uit een fietstocht die zou starten bij het Heemhuis in Lieshout en het boekje zou overhandigd worden aan burgemeester Frank van der Meijden. Peter Verstappen, voorzitter van LIMO, heeft aangegeven nog geen nieuwe datum in gedachten te hebben. "We willen eerst afwachten hoe ondernemend Lieshout/Mariahout uit de crisis te voorschijn komt alvorens een nieuwe datum te prikken."

Het boekje ligt momenteel nog bij de drukker. "Wij, als Heemkundekring, zullen op een later tijdstip overleggen op welk moment het nieuwe boekje het levenslicht zal zien."