Afbeelding

Het rijke verleden van TTV Een en Twintig

Sport

Beek en Donk - Door de ontwikkelingen rondom het Coronavirus liggen de activiteiten van TTV Een en Twintig al enige tijd stil. Toch gaat TTV Een en Twintig in dit sportluwe tijdperk ‘nieuws’ brengen, namelijk wekelijkse stukjes over haar geschiedenis, totdat de sportieve prestaties het nieuws weer gaan bepalen. Dit jaar bestaat de vereniging immers 70 jaar, een mooie gelegenheid om kennis te maken met het rijke verleden van de tafeltennisvereniging uit Beek en Donk.

'Het prille begin'
De wieg van de tafeltennisvereniging 'Een en Twintig' heeft in Beek gestaan, om precies te zijn aan het Heuvelplein. Daar waar nu supermarkt Jan Linders gevestigd is, is het begonnen. In vroegere jaren was in dat pand de winkel annex bakkerij gevestigd van Piet Jaspers, als Piet d'n Bakker beter bekend. In die bakkerij is de eerste aanzet gegeven tot wat uit zou groeien tot TTV 'Een en Twintig'.

Piet d'n Bakker was 'kameraad' met Wim Vriens en Harrie van Vlerken. Dit driemanschap had in Gemert kennis gemaakt met de tafeltennissport en ondanks aandrang van Gemertse zijde om zich daar bij de tafeltennisclub aan te sluiten, vatte men het plan op om ook in Beek en Donk tafeltennis activiteiten te gaan ontplooien.

Piet d'n Bakker stelde grootmoedig zijn bakkerij ter beschikking als speelruimte en toen ging alles van een leien dakje. Uit twee grote platen triplex werden de beide tafelhelften gezaagd en van een laklaag voorzien. Deskundigen hadden geadviseerd om de lak met azijn na te behandelen om de vereiste hardheid te verkrijgen. Voila, de tafel was gereed. Spoedig daarna werd er in de bakkerij getennist. De deegrollen, bakvormen en andere bakkersattributen werden terzijde geschoven, de midden in de bakkerij staande deegbank diende als onderstel voor de beide tafelhelften en zodoende bleef er aan weerszijden achter de tafel nog juist voldoende ruimte voor de speler over om zich te kunnen bewegen.

In het voorjaar van 1950 maakte Wim Vriens samen met Harrie van Vlerken en Piet Jaspers plannen voor de oprichting van TTV 'Een en Twintig'. TTV Een en Twintig is op dit moment een bloeiende tafeltennisvereniging met meer dan 80 leden, waar jong en oud recreatief en competitief kan tafeltennissen.

Zo is TTV Een en Twintig ontstaan. Voor nu: schuif die stoelen aan de kant, maak een provisorisch netje, pak je batje uit de kast én ping-pongen maar!  Voor het laatste nieuws kijk op www.ttveenentwintig.nl en volg de Beek en Donkse Tafeltennisvereniging op Facebook en Instagram.