Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Gemeente Laarbeek

Burgemeester Van der Meijden: "De vrijblijvendheid moet er echt af zijn"

Gemeente Coronavirus

Laarbeek -  De verscherpte maatregelen waaraan Nederlanders zich sinds deze week moeten houden zijn inmiddels ingedaald. De beelden van volle stranden en parken van afgelopen weekend zorgden voor groeiende ergernis bij veel mensen. De nieuwe maatregelen moeten nieuwe taferelen voorkomen. 

Burgemeester Frank van der Meijden ondersteunt de hardere aanpak van het kabinet. "Wel wil ik direct zeggen dat ik niet het beeld heb dat er hier in Laarbeek ook zulke excessen waren, dat mensen elkaar massaal opzoeken. Ik ben positief over hoe het in de gemeenschap gaat. De inwoners geven in mijn beleving goed gehoor aan de eerdere oproep om binnen te blijven en bijeenkomsten te vermijden.”


                                        "Volksgezondheid staat voorop. 

                                        Dit moeten we voor elkaar doen"
                                                                                                        -Burgemeester Frank van der Meijden

Dat de maatregelen verscherpt zijn en dat burgemeesters nu ook strenger gaan letten op de handhaving hiervan is volgens de overheid nodig om verdere uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen die niet op 1,5 meter afstand van elkaar in de openbare ruimte staan, lopen de kans op een boete die kan oplopen tot 400 euro. "We hadden al de noodverordening die gold voor bijeenkomsten met meer dan 100 mensen. Die wordt nu aangepast zodat we een echte vuist kunnen maken”, geeft de burgemeester aan. "Politie en Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s, red.) controleren op naleving van de regels en spreken inwoners aan als dat nodig is. Bij herhaling of grove overtreding zullen ze boetes opleggen om het belang van de maatregelen te onderstrepen. Volksgezondheid staat voorop. Dit moeten we voor elkaar doen. Ik moet er niet aan denken dat hier Italiaanse toestanden gaan komen.”

Van der Meijden hoopt dat inwoners het belang van het zich houden aan de regels inzien. "Deze week is belangrijk om te kijken of we de piek van nieuwe gevallen kunnen beheersen. De vrijblijvendheid moet er echt af zijn. Elke vorm van nonchalance is niet meer gewenst. Mensen moeten verantwoordelijkheid gaan nemen.”

De burgemeester is dan ook positief gestemd na het overleg dat er is geweest met de Laarbeekse supermarkten en enkele retailers. Daarin werd gesproken om vorm en inhoud te geven aan de wederzijdse naleving van de regels.