Column Van de redactie
Column Van de redactie
COLUMN

En toen zaten we middenin de coronacrisis ...

Algemeen

Het is dinsdag 3 maart 12.30 uur. Gezellig zitten we met zijn allen te lunchen bij ons op kantoor. ‘Zullen we dadelijk even kijken of iedereen thuis op de server kan?’, wordt er geopperd door een van ons. ‘Wie weet is het nodig om over een paar weken thuis te gaan werken en dan is het fijn als het allemaal is ingericht.’ We lachen het een beetje weg met het idee dat het een ‘ver van onze bed-show’ is. Niet wetende dat het 2 dagen later al raak is en dat we nu, amper 3 weken verder, ons afvragen of DeMooiLaarbeekKrant deze coronacrisis wel gaat overleven.

Ja, je leest het goed. ‘Overleven’. Dat is wat wij de komende maanden moeten doen. En niet alleen wij. Samen met ons ligt het overgrote gedeelte van het bedrijfsleven stil. En begrijpelijk natuurlijk. We moeten allemaal zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM in acht nemen om de coronacrisis te kunnen overwinnen. Onze gezondheid staat voorop. Maar dat het een kei harde klap is voor het bedrijfsleven, dat mag duidelijk zijn.

Wie maandagavond Hart van Nederland heeft gekeken heeft het kunnen zien: veel huis-aan-huisbladen komen in zwaar weer terecht. Het verdienmodel (dat afkomstig is van bedrijven die adverteren) ligt door de coronacrisis bijna stil, waardoor de inkomstenbron van de huis-aan-huisbladen grotendeels wegvalt. Er zijn al bladen die niet meer op papier uitkomen en sommige kiezen ervoor om eens per zoveel weken nu te verschijnen. Voor ons als DeMooiLaarbeekKrant is dit niet anders. Dat we vanuit thuis proberen te werken en het nieuws zoveel mogelijk bij proberen te houden, is niet erg. Dat is ons werk. We hebben een maatschappelijke functie en zien het als onze boodschap om de inwoners goed te informeren. En nu helemaal in deze bizarre tijd. Maar dat we thuis moeten werken en ondertussen zien dat ons bedrijf in een financiële crisis is beland, dat is lastig.

Gelukkig hebben we in de afgelopen 7 jaar een gezond bedrijf opgebouwd. Hiermee hopen we deze crisis te kunnen overleven. Ook wij zijn afhankelijk van de maatregelen die genomen worden om te kijken hoe we de koers in ons bedrijf moeten varen. Ons kantoor is sinds vorige week gesloten zodat we ook voor de inwoners, voor onszelf en onze medewerkers de maatregelen zoveel mogelijk in acht kunnen nemen. We hopen dat we wekelijks een krant in deze tijd uit kunnen blijven brengen, zodat we jullie – de inwoners – kunnen blijven voorzien van informatie.

En zo zie je maar, amper 3 weken verder, is de ‘ver van onze bed-show- kei harde realiteit geworden. Het gaat niet eens meer over thuis werken, maar over een zware coronacrisis, met eerste overlijdensgevallen in Laarbeek, scholen die dicht zijn en een bedrijfsleven dat het zwaar te verduren krijgt. Laten we met zijn allen – op gepaste afstand en zoveel mogelijk thuis - proberen gezond te blijven, dat staat voorop.

Van de redactie
DeMooiLaarbeekKrant

26-03-2020