Jaccy van den Enden en Loes Penninx
Jaccy van den Enden en Loes Penninx Foto: Mark Barten
VIDEO

'Ja, ik wil!' laat een tijdje langer op zich wachten

Algemeen Coronavirus

Beek en Donk - Wat een prachtige vrijdag 15 mei had moeten zijn, moet nu een dubbel zo mooie andere dag worden. Jaccy van den Enden (32) en Loes Penninx (24) uit Beek en Donk gaan trouwen, maar op de vraag 'wanneer?' blijft voor het verloofde koppel onzekerheid bestaan.

Trillend op de ski's
Het is 3 maart 2019, de eerste dag van de wintersportvakantie voor familie van den Enden en aanhang. Zij bevinden zich volgens jarenlange traditie in het prachtige skioord 'Alpbachtal Wildschönau' in Oostenrijk. Jaccy heeft geregeld dat zijn vader Rudy, die in het complot zit, een groepsfoto maakt. "Dat ging nog niet zo makkelijk", trapt Jaccy zijn verhaal af. "Een Duitser bood aan om de foto te maken, waarop Loes riep: 'Laat hem dat maar doen, dan kun jij ook op de foto Rudy!' en het enige wat ik dacht was: nee!" De Duitser maakt enkele foto's, maar Rudy neemt snel daarna alsnog het heft in handen...

Zo ervaren als Jaccy op zijn ski's is, zo veel moeite heeft hij om overeind te blijven als hij een paar stappen naar voren wil zetten. "Ik zei nog dat hij niet zo moest duwen, omdat we op de foto moesten, maar hij was natuurlijk trillend van de zenuwen", vertelt Loes lachend. In het bijzijn van zijn familie en in een prachtige witte omgeving ging hij op de knieën en kreeg hij dat ene zinnetje, dat hij al een jaar lang in zijn hoofd had, eruit geperst. Loes hoefde, ondanks dat ze totaal verrast was, er geen seconde over na te denken en reageerde met een volmondig 'JA!', waarna de champagne op de berg werd ontkurkt.

Bekijk hieronder een video van het huwelijksaanzoek van Jaccy.

Plannen
Al snel na terugkomst in Nederland gaat het verloofde stel aan de slag met de huwelijksplannen; ceremoniemeester, getuigen, locatie, dj, uitnodigingen, versiering, receptie, feest, trouwpak, bruidsjurk, trouwauto, vrijgezellenfeesten, huwelijksreis en ga zo maar door. Alles werd grondig en tijdig voorbereid. De datum werd medio 2019 al vastgelegd: vrijdag 15 mei 2020. "We hebben iets met die 5", vertellen Jaccy en Loes. "Op 5 juli een relatie gekregen, 5 jaar samen, 15de jaar wintersport voor Jaccy, 5de jaar wintersport voor Loes. Er 'moest' dus een 5 in de datum zitten..."

 "Een bruiloft kun je verplaatsen,  
 een begrafenis niet..." 

Nog iets langer wachten
Al ruim een jaar lang kijken Jaccy en Loes uit naar deze, voor hen, speciale dag, maar in zeer korte tijd zagen ze alles in het water vallen door het coronavirus. De huwelijksreis, een cruise door de Middellandse Zee, stond enkele dagen na de bruiloft gepland. Gezien de cruise langs drie plaatsen in Italië zou voeren, werd al eerder besloten om deze te verplaatsen. De verspreiding van het virus en vooral de snelheid daarvan, bracht hen daarna in onzekerheid over het doorgaan van de bruiloft. De knoop hoefden ze zelf niet door te hakken, dat werd maandag 23 maart gedaan door het kabinet. De aangescherpte (verlengde) maatregelen leidden ertoe dat de huwelijksvoltrekking niet kan plaatsvinden op 15 mei.

 "Er is bij iedereen begrip voor de situatie" 

Alles verzetten
Geluk bij een ongeluk voor het stel dat ze waarschijnlijk geen extra kosten hoeven te maken. "We hebben toen we in onzekerheid zaten al gekeken naar een andere datum. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. De restaurants kunnen geen gasten ontvangen; de dj hoeft tijdelijk niet op feestjes te draaien en ga zo maar door. Er is bij iedereen begrip voor de situatie", laat het tweetal weten. Ze hebben alles kunnen verzetten naar een nieuwe datum, later in het jaar. "Natuurlijk blijft hier voorlopig ook onzekerheid over bestaan. Als dat niet lukt, gaan we gewoon weer voor een nieuwe datum!"

Wanneer er eindelijk getrouwd kan worden blijft dus de vraag, maar ongetwijfeld zal er een '5' in de datum zitten. Jaccy en Loes benadrukken dat het verplaatsen van hun huwelijk niet het einde van de wereld is. "Het is vervelend, maar er zijn veel ergere dingen. Een bruiloft kun je verplaatsen, een begrafenis niet... Iedere dag overlijden er mensen aan dit verschrikkelijke virus. We hopen gewoon dat iedereen gezond blijft en het virus zo snel mogelijk onder controle is."

Afbeelding
Jaccy gaat op de knieën en vraagt Loes ten huwelijk