De familie Reijnders
De familie Reijnders Foto: Joost Duppen

Kraamtijd in tijd van Coronacrisis: “We zetten gewoon extra foto’s op de app!”

Human Interest Coronavirus

Beek en Donk – Op 24 maart 2020 is Karel Reijnders geboren, zoon van trotse ouders Ilja en Erwin en broertje van Niels (4) en Tim (2). Kleine Karel kwam ter wereld in het ziekenhuis in Nijmegen en mocht na een dag al mee naar zijn ouderlijk huis in de Kapelstraat. Prachtig nieuws en groot geluk in tijden waarin angst en onzekerheid overheersen door de impact van het Coronavirus. Hoe beleeft dit jonge gezin hun kraamtijd? 

Aangepast beleid
“Karel is geboren middels een (geplande) keizersnede”, vertelt Ilja. ”We hebben ons vooraf niet echt zorgen gemaakt en ook in het ziekenhuis zelf hebben we weinig meegekregen van Corona. Ik heb maar één verpleegkundige met een mondkapje zien lopen. De bezoekregels waren wel aangepast; slechts 1 bezoeker per dag was toegestaan. Natuurlijk was dit Erwin maar dat betekende jammer genoeg dat onze andere kinderen niet konden komen. We hadden tijdens de gehele zwangerschap een studente geneeskunde meelopen. Zij zou eigenlijk ook mee gaan naar de OK maar mocht er in verband met Corona niet bij zijn. Mij was verzekerd dat Erwin er wel bij mocht zijn omdat dat anders ‘een beetje onmenselijk’ zou zijn. Gelukkig was Erwin niet ziek of verkouden want in dat geval was het misschien helemaal anders gelopen.”

Kraamzorg
Erwin: “De vorige twee keren moest Ilja een dag of twee, drie in het ziekenhuis blijven maar nu mocht ze na een dag al naar huis. Wellicht heeft dat ook te maken met het vrijhouden van zoveel mogelijk bedden maar daar is ons verder niks over verteld. Ook in de kraamzorg wordt gewoon doorgewerkt. Alleen zo lang onze kraamverzorgende in huis is, mag er geen bezoek langskomen. Dit om haar te beschermen tegen mogelijke besmetting. We snappen dit uiteraard heel goed. Zelf ben ik ook thuis. Je zou misschien denken thuis aan het werk maar dat is niet zo. Ik heb - net als na de geboorte van Niels en Tim - ook nu drie weken vakantie opgenomen om samen te kunnen genieten van de eerste momenten.”

1,5 meter afstand?
Ilja en Erwin zijn behalve in de wolken ook vrij nuchter; “zolang de kraamzorg in huis is, komt er geen bezoek aan huis maar als we straks weer op ons zelf zijn, bouwen we het heel rustig op. Zelf een keertje naar buiten een rondje over het plein wandelen en een paar mensen per keer op bezoek. De opa’s en oma’s staan - begrijpelijkerwijs - te popelen om hun kleinzoon in de armen te kunnen sluiten…alhoewel de moeder van Erwin een beetje verkouden is en zelf al aangaf niet te willen komen nu. We gaan ervan uit dat mensen ook eigen verantwoordelijkheid dragen en dat ze niet langskomen als ze klachten hebben.”

“Alles komt vanzelf goed”
“Deze kraamtijd is echt niet te vergelijken met de andere twee”, besluit het stel. “Toen hadden we onze familie en vrienden al direct op bezoek in het ziekenhuis en thuis. Dit kan en mag nu allemaal niet helaas. Maar we videobellen iedere dag en we zetten gewoon extra foto’s op de app! Het is jammer dat het zo loopt in deze tijd maar we zijn ervan overtuigd dat alles vanzelf goed komt.”

Team DeMooiLaarbeekKrant wenst Ilja, Erwin, Niels, Tim en Karel samen alle geluk en gezondheid toe!