Een visual van hoe de nieuwe geldkiosk er op de nieuwe locatie uit komt te zien
Een visual van hoe de nieuwe geldkiosk er op de nieuwe locatie uit komt te zien Foto: Visual Rabobank

Komst geldkiosk Beek en Donk stap dichterbij

Algemeen

Beek en Donk - De komst van de veelbesproken geldkiosk in Beek en Donk is weer een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om vanwege ‘het algemeen belang’ voor Laarbeek en Beek en Donk in het bijzonder, in te stemmen met de komst van deze geldvoorziening.

De beoogde plek waar de geldkiosk moet komen is op de parkeerplaatsen naast de Michaëlkerk in Beek en Donk. De Rabobank diende hiervoor de aanvraag in en de gemeente verleende een vergunning. Eind januari was er een hoorzitting van de commissie bezwaarschriften. Onder meer omwonenden van de plek waar de geldkiosk zou moeten komen ageerden daar tegen de plaatsing van deze kiosk. Acht bezwaarschriften werden ingediend en het advies van de commissie bezwaarschriften was om de onderbouwing uit te breiden en beter te motiveren. Dit heeft het college inmiddels gedaan, waarmee het gemeentebestuur bij het eerdere besluit blijft en medewerking wil verlenen aan het verzoek van de Rabobank.

"Voor de geldvoorziening in Beek en Donk en Laarbeek
is het belangrijk dat die geldkiosk er komt"

"De commissie voerde terechte punten op die om een betere onderbouwing vragen in de besluitvorming. Bijvoorbeeld over de locatiestudie en planschade. Het belang om ondernemers te faciliteren in de mogelijkheid om geld af te storten, wegen we daarin mee. In een brief aan de bezwaarmakers geven we hierover nadere uitleg en voldoen daarmee aan de gevraagde duidelijkheid. We hadden ons besluit graag mondeling toe willen lichten aan de bezwaarmakers. De coronamaatregelen maken dat nu helaas onmogelijk, maar we hopen op een moment daarvoor op korte termijn”, verduidelijkt wethouder Tonny Meulensteen het besluit van het college.

De Rabobank is blij met het besluit. "Hoewel de vergunning nog niet onherroepelijk is, is dit een belangrijke stap”, laat een woordvoerder weten. Sinds deze week is het niet meer mogelijk om bij het pand in de Koppelstraat sealbags te storten en ook is de pinautomaat gesloten. Vanwege de coronacrisis is de opening van het nieuwe onderkomen (die een adviesfunctie heeft voor inwoners) in Mijnheer Van Thiel verzet. In Beek en Donk is er nu allen nog een pinautomaat van de Rabobank aan het Heuvelplein.

"Voor de geldvoorziening in Beek en Donk en Laarbeek is het belangrijk dat die geldkiosk er komt”, doelt de woordvoerder van de Rabobank op de afstortmogelijkheid die er in zo’n geldkiosk wel is. "We zijn blij om te horen dat de gemeente zegt het hier mee eens te zijn.” Voordat er daadwerkelijk een geldkiosk staat, duurt nog even. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken beroep aan tekenen tegen het besluit van de gemeente. Als eenmaal de vergunning onherroepelijk is, heeft de Rabobank zo’n drie maanden nodig om de geldkiosk te plaatsen.