Raadsvergadering in het gemeentehuis tijdens de coronacrisis. Geen publiek en 1,5 meter afstand tussen personen
Raadsvergadering in het gemeentehuis tijdens de coronacrisis. Geen publiek en 1,5 meter afstand tussen personen Foto: Joost Duppen

Laarbeek gaat experimenteren met digitale raadsvergaderingen

Politiek Coronavirus

Laarbeek - Een historisch moment lijkt zich binnenkort aan te gaan dienen. Een digitale raadsvergadering van de gemeenteraad, waarbij alle raadsleden vanuit thuis mee vergaderen. En als het ook nog eens meezit, dan zouden op deze manier officiële besluiten genomen kunnen worden.

Gemeenteraden moeten creatief worden, nu door de huidige maatregelen om het coronavirus te bestrijden, reguliere vergaderingen niet mogelijk zijn. Dinsdag is bij de Tweede Kamer de spoedwet Digitale Besluitvorming ingediend. Deze moet het mogelijk maken dat via de digitale weg officiële besluiten genomen kunnen worden, nu is dat nog niet toegestaan. Voor de meeste gemeentes lijkt dit noodzaak omdat in mei de kadernota er weer aankomt, waarin de colleges de plannen voor het komende jaar gaan presenteren.

Vooruitlopend op het besluit van de Tweede Kamer gaat de gemeenteraad van Laarbeek komende dinsdag al digitaal vergaderen. Geen officiële raadsvergadering waar besluiten genomen zullen worden, maar een raadsinformatieavond waar raadsleden bijgepraat gaan worden over de aanpak van de coronacrisis in Laarbeek. Burgemeester Frank van der Meijden zal in de raadszaal een presentatie geven en de raadsleden, die thuis zijn, kunnen daarbij vragen stellen. Deze vergadering zal openbaar zijn en is voor geïnteresseerden te volgen via internet. De gemeente wordt daarin bijgestaan door DeMooiLaarbeekkrant en Omroep Kontakt.

Om 19.30 uur start de vergadering.