Het oude pand van Kemps en Rijf aan de Molenstraat in Aarle-Rixtel is ingezet als isolatiepraktijk voor de Laarbeekse huisartsen
Het oude pand van Kemps en Rijf aan de Molenstraat in Aarle-Rixtel is ingezet als isolatiepraktijk voor de Laarbeekse huisartsen Foto: Kevin Biemans

Huisartsen Laarbeek: "Wij blijven bezig en zijn trots op ons mooie Laarbeek!"

Medisch & Gezondheid Coronavirus

Laarbeek - De huisartsen van Laarbeek zien dagelijks de gevolgen van het coronavirus. In een reactie aan DeMooiLaarbeekKrant laten zij weten: "We willen even stilstaan bij iedereen die geraakt is en wordt door Corona. Het verliezen van dierbaren, de eenzaamheid, de onzekerheid, dat is niet makkelijk. Daarnaast zien we ook betrokkenheid en hulp en de korte lijntjes in de zorg hier in ons Laarbeek."

"Er is een verwachting van toename van huiselijk geweld, in woorden en daden. Door het missen van sport en ontspanning, sociale contacten, structuur en school. Heb hiervoor aandacht voor jezelf en voor je nabijheid. Maak gebruik van hulplijnen."

Bewaren van afstand lijkt te helpen
"Vorige week hebben we zeker meer zieke coronapatiënten gezien. Vaak konden deze herleid worden naar feestjes of bijeenkomsten van vóór 15 maart. Afgelopen dagen hebben we minder nieuwe coronaverdenkingen gezien, maar helaas nog altijd genoeg. En de zieke mensen, zijn nog steeds ziek. Het is vroeg om te zeggen, maar het lijkt dat het bewaren van afstand en het sluiten van scholen en sociale bijeenkomsten wél helpt tegen nieuwe coronapatiënten. Dit past bij de 14 dagen incubatietijd. Wij willen u vragen deze sociale afstand te blijven bewaren, zoals de overheid ons adviseert. Dit is nodig om minder nieuwe patiënten te krijgen, zodat de drukke zorg in deze regio beschikbaar blijft."

"Soms zitten we even verbluft samen, 

soms is het even alle handen uit de mouwen"

Wat doet het team nu
Het team is heel veel telefonisch bezig, met acute hulpverlening en zinvol overleggen en organiseren. "Daar hebben we onze praktijkvoering op ingericht. Onze doktersassistenten vragen goed uit, we merken uw geduld daarbij, dank daarvoor. Ook achter de schermen is hun inzet groot en onmisbaar. Er is continu één huisarts aanspreekpunt voor de doktersassistenten, om acute zorgvragen te coördineren en de isolatiepraktijk aan te sturen, de backoffice noemen we dat: een drukke taak.

De huisartsen draaien mee in het roulatieschema op de isolatiepraktijk. "Samen met onze collega's uit Laarbeek in een fijne samenwerking." De huisartsen doen reguliere zorg die nodig is. Ze hebben een klein spreekuur op de praktijk en doen veel telefonische consulten. Daarnaast doen ze nodige visites, u herkent ze dan aan het beschermend pak. 

Veel hulp aangeboden
"Verder overleggen we veel in ons team. Soms zitten we even verbluft samen, soms is het even alle handen uit de mouwen. Altijd bespreken we bijzondere casuïstiek om de optimale zorg te kunnen leveren en op de hoogte te zijn. Ook zijn we bezig met het vastleggen van behandelwensen bij kwetsbare ouderen. Daarbij bellen de praktijkondersteuners en huisartsen naar patiënten om te bespreken welke levensstijl dierbaar is en welke zorg daarbij past of niet past. We krijgen veel hulp aangeboden: handalcohol, mondkapjes en praktische ondersteuning. Maar ook lieve woorden, adviezen, begrip en bedankjes. Dank daarvoor! Wij blijven bezig en zijn trots op ons mooie Laarbeek!", zo sluiten de huisartsen af.