Afbeelding

Resultaten klimaatstresstest gemeente Laarbeek

Gemeente

Laarbeek - Door de stijging van de temperatuur op aarde verandert het klimaat. Ook Laarbeek krijgt vaker te maken met de gevolgen van de klimaatverandering, zoals hevige neerslag, langdurige droogte, wateroverlast en extreme hitte. Om duidelijk te maken welke gevolgen in de gemeente optreden, is een klimaatstresstest uitgevoerd. 

Klimaatstresstest
Adviesbureau Arcadis heeft onderzocht wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering in Laarbeek. Hiervoor is een klimaatstresstest gedaan. In de test is de ‘stress’ van extreem weer nagebootst met behulp van rekenmodellen, satellietbeelden en andere gegevens. Zo is onderzocht welke plekken in de gemeente gevoelig zijn voor hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Aanleiding voor het onderzoek zijn de klimaatverandering en de opgave voor alle gemeenten om in 2050 klimaatbestendig te zijn.

Hitte 
Veel mensen maken zich niet zo’n zorgen om extreme warmte, omdat een hittegolf hen een positief en zomers gevoel geeft. Toch is hitte een bedreiging. Bij blootstelling aan extreme warmte kan hittestress optreden. Er is dan kans op uitdroging en sterfte. Vooral jonge kinderen, ouderen en zieke mensen zijn hier gevoelig voor. Huisdieren, vee en dieren en planten in de natuur kunnen ook lijden aan hittestress. Soms is hitteschade aan de natuur onherstelbaar.

We gaan van 6 tot 9 tropische dagen per jaar (meer dan 30 graden) naar 15 tot 18 tropische dagen per jaar in 2050. Uit satellietbeelden blijkt dat vooral de Laarbeekse bedrijventerreinen hittegevoelig zijn.

Droogte
Droogte komt steeds vaker voor in Nederland en heeft verschillende gevolgen. In een groot deel van Laarbeek daalt het grondwaterpeil en het waterpeil in sloten en beken. Daling van het waterpeil in sloten en beken heeft tot gevolg dat met name vissen in de problemen komen. Als het lang droog is, verslechtert daarnaast de waterkwaliteit. In stilstaande wateren zoals vijvers en zwemplassen kan blauwalg of botulisme ontstaan. Als gevolg van droogte mogen boeren steeds vaker niet beregenen, waardoor oogsten kunnen tegenvallen. Ook planten en dieren lijden onder de droogte. De natuur herstelt tot nu toe meestal het evenwicht, maar soms treedt onherstelbare schade op.

Wateroverlast
Stortbuien en langdurige neerslag zullen in de toekomst vaker voorkomen. De riolering, grond en watergangen kunnen de grote hoeveelheid water dan niet snel genoeg opnemen of afvoeren. Zo ontstaat er wateroverlast en schade in de dorpen, het buitengebied en in de natuur. Maar een klein deel van de grond is van de gemeente. De meeste grond is eigendom van de inwoners. Daarom zijn we samen verantwoordelijk om wateroverlast tegen te gaan. In landelijke gebieden komt minder verharding voor zoals asfalt en betegeling, waardoor de grond het regenwater beter opneemt.

Een aantal straten in Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout is kwetsbaar voor hemelwateroverlast. De kans op grondwateroverlast neemt rond Mariahout het meest toe.

Overzichtskaart
Op de overzichtskaart zijn de belangrijkste verwachte klimaateffecten voor Laarbeek aangegeven. Het volledige rapport van de klimaatstresstest is te lezen op www.laarbeek.nl/klimaatstresstest

Klimaatdialoog
Naar aanleiding van de uitkomsten van de klimaatstresstest worden er klimaatdialogen gehouden. De klimaatdialogen zijn gesprekken tussen de gemeente, inwoners en partijen die actief zijn in de openbare ruimte zoals het waterschap, woningcorporaties of de GGD. In die gesprekken informeren we iedereen over de effecten van de klimaatverandering. Maar ze gaan ook over de aanpassingen waarmee we met z’n allen de gemeente klimaatbestendig maken en waar nieuwe kansen benut kunnen worden om de leefomgeving veiliger te maken.

Vervolg
In verband met het coronavirus bekijken we op korte termijn wanneer en op welke manier de klimaatdialogen gevoerd worden en welke thema’s hierin aan bod komen.

De gemeente gebruikt de uitkomsten van de klimaatdialogen om een eigen klimaatadaptatiestrategie te maken. Deze strategie kan vervolgens worden omgezet in concrete klimaatadaptatieprojecten in de gemeente, zodat we in Laarbeek bijdragen aan de klimaatdoelen.