Bij het kunstwerk 'Toekomst door samenspel' aan het Servaassplein in Lieshout werden dinsdag al bloemen gelegd vanwege het overlijden van de 29-jarige (in Lieshout opgegroeide) Guus Konings. Het beeld van de jonge tamboer (r) is naar zijn jonge evenbeeld gemaakt
Bij het kunstwerk 'Toekomst door samenspel' aan het Servaassplein in Lieshout werden dinsdag al bloemen gelegd vanwege het overlijden van de 29-jarige (in Lieshout opgegroeide) Guus Konings. Het beeld van de jonge tamboer (r) is naar zijn jonge evenbeeld gemaakt Foto: Joost Duppen

Coronaleed heeft een gezicht

Algemeen Coronavirus

Laarbeek - Ineens schrikt heel Laarbeek wakker. Dinsdagmorgen komt het bericht dat een jonge Beek en Donkenaar (29) na een ongelofelijk harde strijd in het ziekenhuis is overleden aan het coronavirus. Waar velen dachten dat het virus - dat het dagelijks leven abrupt heeft stilgezet - alleen dodelijke slachtoffers maakte onder ouderen, blijken ook jongeren niet immuun. 

Waar de een dacht in het weekend nog een feestje te kunnen geven, vecht de ander in het ziekenhuis voor zijn leven. En als dan ook het trieste bericht komt dat een jong persoon uit het leven wordt weggerukt, gaat er een schok door Laarbeek. Voor veel mensen krijgt het coronaleed nu een gezicht.

Maar niet voor de mensen die al van dichtbij hebben meegemaakt hoe ongelofelijk meedogenloos het coronavirus is. Voor hen is het coronaleed al tastbaar. Laarbeekenaren die twee weken in thuisquarantaine hebben gezeten. Mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Of zij die de afgelopen weken – al dan niet op afstand - afscheid hebben moeten nemen van vader, moeder, opa, oma, broer, zus, oom, tante, neef, nicht, vriend of vriendin. Want hoe goed eenieder zich ook door deze niet te bevatten tijd heen probeert te slaan, de harde cijfers zijn dat inmiddels al negentien Laarbekenaren zijn overleden aan het coronavirus. Negentien.

‘1,5 meter-afstand maatschappij’
Burgemeester Frank van der Meijden meldde dit tijdens de online raadsvergadering van dinsdag. Een online vergadering omdat ondanks de maatregelen, besluitvorming over belangrijke zaken door moet gaan. Een nieuwe werkelijkheid ontstaat zo in onze ‘1,5 meter-afstand maatschappij’. Veel mensen werken vanuit huis, waar mogelijk. Kinderen krijgen thuis les van hun vader en/of moeder, met hulp op afstand van de leerkrachten. Op de straten is het rustig en massale bijeenkomsten en evenementen worden afgelast. Iedereen probeert er zo goed en zo kwaad het beste van te maken. Maar als je de krant openslaat en de dubbele pagina rouwadvertenties ziet, slaat de werkelijkheid je weer om de oren. De dagelijkse updates van het RIVM zijn ook telkens een wake-upcall. Zo’n 25 Laarbekenaren liggen momenteel in het ziekenhuis, blijkt uit de recentste cijfers.

Verbroedering
Gelukkig zijn er ook positieve geluiden die de zon doen laten schijnen in deze donkere periode. Mensen keren terug uit het ziekenhuis en winnen de harde strijd tegen het coronavirus. Laarbeekenaren helpen en steunen elkaar. Door het doen van boodschappen voor een ander; bij de lokale ondernemer die vecht voor het bestaansrecht van zijn zaak. Kleine huishoudelijke klusjes worden voor de buren gedaan die nu de deur niet uit kunnen. Of simpelweg de telefoon oppakken en gewoon een praatje te maken met mensen. Eenieder probeert zich op zijn of haar manier door deze moeilijke periode te slaan.

Maar voor hen die een dierbare hebben moeten laten gaan, zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn. Voor hen heeft het coronaleed voor altijd een gezicht gekregen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding