Afbeelding
Foto: Mark Barten

Coronavirus treft 75% van Laarbeekse ondernemers

Zakelijk Coronavirus

Laarbeek – Uit representatief onderzoek onder Laarbeekse ondernemers blijkt dat 75% van hen een omzetdaling heeft door de coronacrisis. Het bedrijf TopOnderzoek voerde de raadpleging vorige week uit in opdracht van diverse ondernemersorganisatie en de gemeente Laarbeek, met als doel het inzichtelijk maken van de impact van de corona-uitbraak voor Laarbeekse bedrijven. 183 ondernemers namen deel aan dit onderzoek. 

Laarbeekse ondernemerscollectieven, zoals ondernemersvereniging VIER, Centramanagement Laarbeek, ZLTO, LIMO en Parkmanagement Laarbeek verspreidden de enquête per mail onder aangesloten bedrijven. Ondernemers konden de enquête digitaal en anoniem invullen. Paul Sneijers Voorzitter van Ondernemersclub VIER geeft aan: “Wij vinden het van belang om naast het inzichtelijk krijgen van de impact van de coronacrisis, met het onderzoek ook te inventariseren of er behoefte, en welke behoefte, bij de Laarbeekse ondernemers is aan informatie en steun, zodat wij eventueel samen met anderen dit kunnen organiseren. Uiteindelijk zijn wij er om de belangen van alle Laarbeekse ondernemers te behartigen. Juist ook in deze onvoorziene omstandigheden.”

Omzetverlies en maatregelen 
65% van de bedrijven geeft aan dat het coronavirus veel impact heeft op het bedrijf. Voor 17% geldt dat zij qua omzet niets merken van het virus, een klein gedeelte (3%) ziet zelfs een omzetverhoging. Van de bedrijven die veel omzetverlies hebben, verwacht 20% géén omzet te hebben tot 1 juni 2020. De zwaarste getroffen branches zijn ook in Laarbeek de horeca, toerisme/recreatie en de ondernemingen waarbij fysiek contact onvermijdelijk is, zoals sportscholen, kappers, schoonheidssalons, pedicuren, etc. Bij de bouw, de industrie en de land- en tuinbouw is de impact op korte termijn wat lager. Bijna alle bedrijven (97%) hebben maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zij hebben de adviezen van het RIVM opgevolgd en zorgen voor 1,5 meter afstand, laten mensen thuis werken en overleggen met video-conferences. Wethouder Tonny Meulensteen van de gemeente Laarbeek geeft aan: “De resultaten uit deze raadpleging komen overeenkomen met de gegevens die wij ook uit de omliggende gemeenten hebben ontvangen. Naast dat wij met deze gemeenten optrekken om gezamenlijk oplossingen te organiseren, kijken wij ook naar de lokale mogelijkheden. Wat kunnen wij specifiek voor de Laarbeekse ondernemers betekenen? Wij zijn dan ook blij met dit initiatief om het op deze wijze aan de lokale ondernemers te vragen”

Steunpakket overheid 
Het kabinet is met een steunpakket voor zzp'ers, mkb-ondernemers en grote bedrijven gekomen. 80% van de Laarbeekse ondernemers geeft aan gebruik te gaan maken van een van deze regelingen. Vooral de horeca en recreatie- en toerismebranche geeft aan aanspraak te willen maken op de regeling ‘Ondernemers Getroffen Sectoren’ en de tegemoetkoming in loonkosten. Ook één op de drie ZZP-ers is van plan aanspraak te maken op de extra ondersteuning voor zelfstandige ondernemers.

Hulpvraag Laarbeekse ondernemers
Ruim een derde van de ondernemers geeft aan behoefte hebben aan informatie of steun. Zo zouden zij graag verduidelijking zien van de overheidsmaatregelen, informatie en/of steun krijgen op financieel gebied en hulp nodig hebben bij het zoeken naar nieuwe markten en verdienmodellen voor hun bedrijf. Ondernemers helpen ook elkaar. Zo heeft 18% afgelopen weken al collega-ondernemers geholpen. Andere ondernemers zijn bereid hulp te bieden op het gebied van coaching en advies (15%) en het beschikbaar stellen van personeel en diensten (11%). Ook Rotary Gemert - Bakel - Laarbeek heeft vanuit Rotary Support haar ondersteuning aan de ondernemers aangeboden. Normaal gesproken ondersteunen de Rotaryleden middels Rotary Support voornamelijk verenigingen, stichtingen, coöperaties en andere initiatieven met het inzetten van hun kennis, competenties en netwerken. “De ondernemers die met naam en toenaam aangegeven hebben hulp te zoeken zijn of worden deze week benaderd. Mocht u als ondernemer alsnog een hulpvraag inzake de coronacrisis hebben, of behoefte hebben aan een onafhankelijke vertrouwenspersoon dan kunt een e-mail sturen naar info@vierlaarbeek.nl. Er wordt z.s.m. contact met u opgenomen”, aldus Paul.

Complete rapportage
Bij interesse zijn de geanonimiseerde resultaten van de enquête opvraagbaar bij de ondernemersvereniging waarbij een ondernemers is aangesloten, via de gemeente of via info@vierlaarbeek.nl

Lokaal besteden
“Duidelijk is dat veel ondernemers in Laarbeek het moeilijk hebben. De komende tijd zal dat voor meer ondernemers gaan gelden. Het is dan ook hartverwarmend om te zien dat collega-ondernemers bereid zijn elkaar te helpen”, geeft Paul aan. Wethouder Tonny Meulensteen voegt daaraan toe: “Het lokaal besteden door de Laarbeekse bevolking juichen wij toe. Naast een economische impuls is dit ook een teken van steun en waardering naar onze lokale ondernemers.”