Afbeelding

Milieuvriendelijk het onkruid in uw tuin te lijf

Dier & Natuur

Laarbeek - De temperatuur is aangena am , vogels f luiten en het is langer licht: h et voorjaar is begonnen. Nieuw blad ontstaat en knoppen gaan open, een prachtig gezicht ! Maar ook het onkruid komt weer bov en de grond. Dit zijn de meeste mensen liever kwijt dan rijk. Hiervoor wordt nog regelmatig gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, maar er zijn ook genoeg milieuvriendelijke opties. Dit is gezonder voor u als gebruiker en het milieu, en het houdt het grond- en oppervlaktewater schoon. We geven u een aantal watervriendelijke tips.

Preventie
Bij voorkeur voorkomt u dat het onkruid een plekje vindt in de tuin. Op bestrating (zoals terras en oprit) betekent dit regelmatig vegen met een harde bezem. Onkruid heeft namelijk een voedingsbodem nodig om op te groeien. Voor grind is regelmatig harken een verantwoorde manier om onkruid weg te houden. In de tuin is het belangrijk om de bodem goed te bedekken en zo geen ruimte over te laten voor onkruid. Dit kan met bodembedekkers: bodemdekkende planten, een laag boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. De bodembedekkers moeten wel ieder jaar bijgewerkt worden, want deze worden ook langzaam opgenomen als voedingstoffen door de bodem. Cacaodoppen zijn schadelijk voor honden, dus als u een hond heeft kunt u beter een andere bodembedekker kiezen.

En actie!
Maar ook als het onkruid toch al kans ziet om te groeien, zijn er nog genoeg verantwoorde opties om dit te verwijderen. Bent u niet vies van een beetje lichamelijke arbeid, dan kunt u met een voegenkrabber of voegenborstel het terras mooi onkruidvrij maken. Liever iets minder intensief? Er zijn tal van branders (gas en elektrisch) en stoomapparaten te koop. Ook kokend water is een milieuvriendelijke oplossing. Het kookwater van de aardappelen, pasta of groenten kan prima hergebruikt worden op het onkruid in de tuin in plaats van het door de gootsteen te gooien. Doe dit een aantal keer als u niet alleen het plantje, maar ook de wortels wil beschadigen.

Let op: huismiddeltjes zijn niet per definitie milieuvriendelijk
Gebruik vooral geen azijn, zout of chloor als je onkruid wil verwijderen. Chloor en azijn verspreiden zich via het grondwater door de hele tuin en zout hoopt zich op waardoor er verzilting van de bodem ontstaat. Deze middelen zijn hierdoor niet alleen schadelijk voor onkruid, maar ook heel slecht voor de andere planten in de tuin, insecten, de bodem en het grondwater.

Meer watervriendelijke tips kunt u vinden op schoon-water.nl, onkruidvergaat.nl, en milieucentraal.nl.

Schoon Water voor Brabant
Iedere gemeente, hovenier en groenvoorziener is verplicht om op verhardingen, sportvelden, recreatieterreinen en het groen zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Maar uw gemeente doet meer. Uw gemeente neemt actief deel aan het project ‘Schoon Water voor Brabant’, wat bedoeld is om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen door gemeenten, groenvoorzieners, bedrijven, inwoners en agrariërs te verminderen. Het project is een initiatief van drinkwaterbedrijf Brabant Water, Provincie Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta en Rivierenland, RIWA Maas en de ZLTO.

Afbeelding