De vaders en hun zonen bij de Brandweerpost in Lieshout
De vaders en hun zonen bij de Brandweerpost in Lieshout

Driemaal twee generaties op brandweerpost Lieshout

Algemeen

Lieshout - Bij de brandweerpost in Lieshout hebben ze iets unieks. Zij hebben sinds korte tijd drie vaders en drie zoons, twee generaties brandweerlieden op een post. DeMooiLaarbeekKrant sprak hierover met Noud en Frank van Erp.

Nog vele jaren
Michel den Bol, Mari van Melfoort en Noud van Erp zijn alle drie leden van de brandweerpost Lieshout. Maar ook de zonen van alle drie zijn lid: Rens den Bol, Remy van Melfoort en Frank van Erp. Sinds Rens den Bol bij de brandweer is gekomen is de unieke situatie ontstaan waarbij er drie vaders en drie zoons op dezelfde post zitten. Rens is 18 jaar en gaat beginnen aan zijn opleiding. Naast Rens is Noud van Erp een van de veertien leden die de post op dit moment telt. Daarnaast is hij inmiddels al 31 jaar lid, en al die jaren werkt hij al met plezier op de post. Wat het werk voor hem zo speciaal maakt, is dat hij de medemensen kan helpen, dat het een teamprestatie is, de druk, de spanning en dat het iedere keer iets nieuws is. Daarnaast is het werk bij de post in Lieshout helemaal vrijwillig. De passie voor zijn werk kan hij delen met zijn zoon. Van kinds af aan heeft zijn zoon, Frank van Erp, de verhalen al van zijn vader gehoord. ‘’Veel jongeren twijfelen om bij de brandweer te gaan. Ze weten niet precies wat ze moeten verwachten. Het onbekende kan het spannend maken om de stap te zetten’’, vertelt Frank. "Ik wist wat ik kon verwachten. Mijn vader vertelde altijd veel verhalen van wat hij meegemaakt had op het werk. Daardoor ben ik geïnspireerd geraakt om bij de brandweer te gaan. Natuurlijk ben ik van plan om er langer bij te blijven als mijn vader’’, vertelt Frank met een lach.

Een frisse blik
Nu er drie zonen bij zijn gekomen, is er ook een extra frisse blik bijgekomen. De jeugd leert nieuwe technieken sneller. Daarnaast kennen vader en zoon elkaars kwaliteiten. Ze kunnen snel schakelen en zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat zorgt voor een goede sfeer. "Het is voor iedereen dus erg prettig om zo te kunnen werken’’, vertelt Noud. De post in Lieshout is erg belangrijk. Zij zorgen ervoor dat er altijd binnen acht minuten een brandweer aanwezig kan zijn. Wij mogen en willen twintig mensen op de post hebben. Op dit moment zijn er veertien leden op de post. "Ik wil jongeren echt aanraden om een keer een kijkje te komen nemen. Ik heb altijd de verhalen van mijn vader gehoord en wist wat ik moest verwachten. Maar ik kan verzekeren dat het echt de stap waard is’’, vertelt zoon Frank. ‘’Het is iets wat ik nog zeer lange tijd wil blijven doen.’’