Siel Peijs (links, voorzitter omroep Centraal) en Erwin Ferket (rechts, voorzitter Omroep Kontakt)
Siel Peijs (links, voorzitter omroep Centraal) en Erwin Ferket (rechts, voorzitter Omroep Kontakt)

Verregaande samenwerking omroepen Centraal en Kontakt

Algemeen

Laarbeek/Gemert-Bakel  – Lokale Omroepen Centraal (Gemert-Bakel) en Kontakt (Laarbeek) streven naar een gezamenlijke radioprogrammering. Die zou vanaf september moeten starten. Dat hebben de besturen van beide omroepen aan hun vrijwilligers bekendgemaakt.

“Het zal de meesten van jullie niet zijn ontgaan”, schrijven de besturen in een gezamenlijke brief. “Sinds december wordt ’s ochtends het live- radioprogramma Kontakt-Centraal uitgezonden, een gezamenlijk ochtendprogramma van Omroep Kontakt en Omroep Centraal.” Dat gezamenlijke ochtendprogramma opent wat beide besturen betreft de deuren naar een bredere samenwerking op radiogebied. Sinds kort wordt tussen 17.00 en 19.00 uur ook een gezamenlijk avondprogramma onder de naam Kontakt-Centraal uitgezonden. Luud van den Eertwegh (namens Omroep Centraal) en Berend Koenders (namens Omroep Kontakt) zijn nu door de besturen gevraagd om die bredere samenwerking een passende vorm en inhoud te geven. Het streven daarbij is om per september, de start van het nieuwe radioseizoen, een vrijwel volledige gezamenlijke programmering te hebben. “Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat het luisteraanbod voor zowel inwoners uit Gemert-Bakel als uit Laarbeek voldoende interessant is”, benadrukt voorzitter Erwin Ferket van Kontakt.

De gezamenlijke programmering zal zowel via de kanalen van Omroep Centraal als van Omroep Kontakt te beluisteren zijn, vult Siel Peijs, voorzitter van Centraal, aan: “Dat blijft ons de mogelijkheid bieden om in bepaalde gevallen specifiek nieuws uit de eigen gemeente te kunnen uitzenden, zoals gemeenteraadsvergaderingen of een plaatsgebonden evenement.”

De twee besturen zijn van mening dat de samenwerking een belangrijke stap is om in de toekomst als lokale radio-omroep te kunnen blijven voortbestaan. “We maken onze uitzendingen natuurlijk op de eerste plaats voor onze luisteraars”, benoemen Peijs en Ferket de voordelen. “Door de krachten van onze medewerkers te bundelen kunnen we voor een breder en interessanter aanbod zorgen, zowel in nieuwsvoorziening als in amusement. Omdat we in de samenwerking de beschikking hebben over meer radiomedewerkers, hebben we meer mogelijkheden om gepresenteerde programma’s te maken. Ook dat verhoogt de kwaliteit van de uitzendingen.” Het grotere aantal medewerkers zorgt er volgens de besturen voor dat er minder druk komt te liggen bij iedere vrijwilliger afzonderlijk: “Daardoor kan meer ruimte ontstaan voor een nog verdere verbetering van de inhoudelijke kwaliteit van de programma’s. Door het grotere bereik hopen we ook meer inkomsten te hebben.” De omroepen volgen met deze samenwerking op radiogebied bovendien het beleid van NLPO, het overkoepelende orgaan voor lokale publieke omroepen in Nederland, dat inzet op regionale samenwerking tussen lokale omroepen.

Een gezamenlijke radioprogrammering heeft uiteraard ook consequenties, constateren de voorzitters: “De belangrijkste daarvan is dat een aantal doelgroep programma’s zoals Omroep Centraal die kent zal komen te vervallen. Daartegenover staat dat andere programma’s, zoals de zondagse sportprogramma’s van zowel Centraal als Kontakt, een flinke boost kunnen krijgen. Het streven is in elk geval om alle huidige radiomedewerkers een passende plek te bieden binnen de nieuwe samenwerking.” De bedoeling is om de uitzendingen straks te maken op basis van dezelfde techniek. Hierbij is gekozen voor de Zenlex-omgeving die door Kontakt gebruikt wordt. Peijs: “Dat betekent dat er enkel aanpassingen gedaan moeten worden aan de studio’s bij Centraal. Ook de werkwijze zal iets wijzigen.” Om verzekerd te zijn van voldoende nieuws uit zowel Gemert-Bakel als Laarbeek zal ook de werkwijze van de redacties wellicht iets veranderen, verwacht Ferket: “De bedoeling is om zodra de corona-maatregelen dit toelaten met de redactie-medewerkers een overleg te plannen om dit nader af te stemmen.”

Voor de mensen die werken voor de takken kabelkrant, websitebeheer of televisie zal er in principe niks veranderen. “Wel is het natuurlijk zo dat een nauwere samenwerking een positief effect kan hebben op zowel de inhoud als de kwaliteit van de berichtgeving en uitzendingen”, denken Peijs en Ferket. “Het delen van programma’s en berichten wordt natuurlijk ook gestimuleerd.”