Afbeelding

Verbod op venten van lachgas in Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Op 21 april 2020 heeft de burgemeester gebieden in de gemeente Laarbeek aangewezen waar het verboden is om lachgas te venten. Het gaat om de bebouwde kommen van de kernen Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout en de evenemententerreinen de Aa en aan de Otterweg in Beek en Donk.

“Het gebruik van lachgas is schadelijk. Gebruik is nadelig voor de volksgezondheid. Daarnaast zie ik steeds meer ongevallen door het gebruik van lachgas tijdens of voor het autorijden. Met het gedeeltelijk verbod op het venten probeer ik de verkoop en daarmee het gebruik terug te dringen. Ook zien we op steeds meer plekken de achtergelaten rommel wanneer er gebruikt is”, aldus burgemeester Frank van der Meijden. “In de gemeente Laarbeek is sprake van ‘lachgastoerisme’; kopers die hier naartoe komen om lachgas te kopen. Met name het gebruik en afval geeft overlast en gevaarlijke situaties.”

Grote overlast
Sinds 2016 valt lachgas niet langer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Hierdoor is het gebruik en de verkoop van lachgas niet langer strafbaar. De laatste jaren is recreatief gebruik van lachgas enorm in populariteit gestegen, met name onder jongeren. Dit leidt tot grote overlast, verstoring van de openbare orde en vervuiling van de openbare ruimte.

Verboven lachgas te venten
Het gebruik van lachgas in de openbare ruimte is sinds 1 januari 2020 al strafbaar gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Laarbeek. De burgemeester heeft nu ook gebieden in de openbare ruimte aangewezen waar het verboden is om lachgas te venten. Een aanpassing van de APV wordt voorbereid om het venten verder aan banden te leggen.