Ook bij het sporten; 1,5 meter afstand
Ook bij het sporten; 1,5 meter afstand Foto: Joost Duppen

Laarbekenaren houden massaal 1,5 meter afstand

Algemeen Coronavirus Coronavirus TipLaarbeek.nl TipLaarbeek.nl

Laarbeek – 92% van de inwoners van Laarbeek houdt zich altijd aan de 1,5 meter-afstandsregel. Dit blijkt uit een raadpleging van TipLaarbeek, het burgerpanel van Laarbeek waarin ruim 1.000 inwoners vertegenwoordigd zijn. De helft van de inwoners maakt zich veel zorgen over het coronavirus. ‘Slechts’ 16% verwacht in de komende 12 maanden geveld te worden door Covid-19. 

Basismaatregelen
Uit de raadpleging blijkt dat de meeste inwoners zich aan de landelijke basismaatregelen houden. Met name de 1,5 meter afstandsregel (92%), het alleen boodschappen doen (86%) en het beperken tot maximaal 3 sociale contacten thuis (84%) worden goed nageleefd. Ruim een derde (70%) geeft aan nooit op bezoek te gaan bij mensen uit risicogroepen. Qua gezondheid geeft driekwart (77%) van de respondenten aan altijd te hoesten en niezen aan de binnenkant van de ellenboog. Dat percentage is gelijk aan het aantal inwoners dat aangeeft vaker zijn of haar handen te wassen (75%).

Inwoners geven aan zich vooral zorgen te maken om de lichamelijke gezondheid van familie of vrienden. Ook de gezondheid van zichzelf en van ouderen en kwetsbare mensen in hun omgeving telt zwaar mee. Iets meer dan de helft (57%) van de inwoners geeft aan geen klachten zoals hoesten of niezen, neusverkoudheid of keelpijn te hebben gehad in de afgelopen periode.

Toekomst
Van de respondenten heeft 62% momenteel een baan. Een klein percentage hiervan (17%) ontvangt minder inkomen van zijn of haar werkgever. Slechts 2% denkt dat zijn of haar werkgever failliet gaat. Er zijn ook inwoners die denken dat hun werkgever juist profiteert van deze situatie (10%).

Bekijk de complete rapportage op www.tiplaarbeek.nl .